Idén augusztus közepéig 39 magyar betegedett meg nyugat-nílusi lázban, és a  HVG információi szerint már több haláleset is történt a kórral összefüggésben. 

HVG: halálos áldozatot is szedett idén Magyarországon a nyugat-nílusi láz, de nem verik nagydobra
Fotó: Pixabay

A lap úgy tudja, a Hajdúszoboszlói Járóbeteg-ellátó Centrum főigazgatója egy Facebook-bejegyzésben számolt be arról, hogy

idén eddig 6 fő nyugat-nílusi lázzal fertőzött egyént jelentettek a megyei egészségügyi ellátók, és egy fertőzés halálos kimenetelű volt.

A magyar halálesetet nem említi sem az ÁNTSZ legutóbbi, augusztus 16-án kiadott heti jelentése, sem az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ tájékoztatója.

A HVG egy olvasótól úgy értesült, van még egy haláleset, ami még friss, így a legutolsó európai vagy magyar jelentésben nem kellett volna szerepelnie. Az EMMI, az ÁNTSZ-nél és az Állami Egészségügyi Ellátóközpont csütörtök reggelig nem reagált a portál értesüléseire.

A nyugat-nílusi láz az esetek túlnyomó részében ártalmatlan, súlyosabb esetben viszont agyvelőgyulladással is járó, és akár halállal is végződő lázas betegség. Magyarországon idén augusztus 16-ig 39 ember kapta el, és bár európai szinten a legtöbb beteg Olaszországban van, a múlt héten éppen nálunk nőtt legnagyobb arányban a betegek száma, 16 új megbetegedést regisztráltak

– mondja az európai adatok alapján Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa.

A  legtöbb beteg Heves megyében van, ott 10 emberről tudnak. A második Békés megye 5 beteggel, a többinél 1-3 eset fordult elő. Pest megyében 3, Budapesten két betegről tudnak. 

Tavaly négyen haltak meg Magyarországon a fertőzés következményeként. A nyugat-nílusi láz a közép-európai régióban és a Balkánon teljesen megszokott megbetegedés, jellemzően júliustól októberig fordul elő. A szúnyogcsípéssel terjedő vírus az esetek töredékében okoz csak tünetekkel járó megbetegedést, a betegek 10-20 százalékánál fordulhatnak elő enyhe, megfázásos tünetek vagy kiütés.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
A taslafulu kasler a Tizparancsolattal van elfoglalva, nem azzal, hogy hogy kene az epidemikus betegsegeket megallitani...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
Néhányat betelepíteni a Lendvay meg a Cinege utcákba )))))))))))))
X-ray
@Ludmilla: nefürgyéle lucimilla, akkó nem kapod be :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.