Csaknem egymilliárd forintos uniós támogatással olyan kutatások zajlanak az ELTE Savaria Egyetemi Központjában, amelyek eredményeit felhasználva energiatakarékos módon csökkenteni lehet a közvilágítás által okozott fényszennyezést – közölte az MTI-vel az egyetemi központ.

Így lehet csökkenteni a közterületi fényszennyezést

Az Eszterházy Károly Egyetem és a Kaposvári Egyetem konzorciumi közreműködésével folyó tudományos projekt kutatóinak javaslatai alapján nemzetközi szinten is egyedülálló közvilágítási rendszert fejlesztettek ki a Somogy megyei Bárdudvarnokon és a Borsod megyei Répáshután, így a két település egyfajta gyakorlati "laboratóriumként" működik a kutatók számára.

A legújabb nemzetközi kutatási eredmények szerint a hideg fehér világítás káros nemcsak a környezetre, de az emberi egészségre is, ezért az új közvilágítás tervezésénél elsődleges szempont volt, hogy az csak meleg fehér fényt bocsásson ki, minimális kék sugárzással.

Világviszonylatban is újdonságnak számít, hogy a két kistelepülésen alkalmazott rendszerben a mellékutakon este tíz óra után a világítás gyengül egy kicsit, és ekkor már a biológiai szempontból legoptimálisabb borostyán sárga fénnyel világítanak az utcai lámpák.

Figyeltek a tervezők arra is, hogy az égbolt irányába közvetlenül ne világítsanak a lámpatestek, így jelentősen csökken a fényszennyezés, és elősegítik azt is, hogy a településekkel érintett zselici illetve bükki csillagoségbolt-parkban tovább javuljon az égbolt minősége. Ilyen parkokat világszerte olyan területeken jelölnek ki, ahonnan zavaró fények nélkül lehet szemlélni az éjszakai égboltot.

Az új és a régi közvilágítási rendszer mérési adatainak összehasonlítása a kutatók szerint egyértelműen igazolja, hogy lehet olyan közvilágítást tervezni és kiépíteni, amely jelentősen csökkenti a fényszennyezés hatásait úgy, hogy közben a berendezés teljesíti a feladatát, és a korábbi világításhoz képest számottevő energia megtakarítást is jelent.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
A hideg fehér egyébként is undorító, ki vesz olyat? Be is kellene tiltani és megvan a megoldás.
papa.49
Én ezt már 1965. megtanultam mikor tanultuk a világítás tervezést, kivitelezést szakmai ismeret órán !!!
Akkor megint feltalálták csőben a lyukat !!!
Mit gondoltok miért lettek kifejlesztve már vagy 50 éve a ,,meleg fehér fényű fénycsövek,, az un. ,,hideg fehér fényűek,, mellett, meg a HGL izzókban is !!! F 3, F33, ill. F 7 csövek ...
Régen senki nem akarta az ,,eget világítani,, !!!
Az eltérő pl. sárga fényű lámpákkal meg azokat a helyeket világítottuk ahol gyalogosok is közlekedtek ,,gyalogátkelő,, vajon miért is mert a sárga fény még ködös időben is jobb láthatóságot ad, nem beszélve arról hogy figyelem felkeltő is !!!
ittott
egy milliárdért feltalálták a lukat csőben. és van olyan hülye, aki ezt benyeli.
Denijenna
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.