Minden korábbinál több, összesen 134 külképviseleten szavazhatnak azok a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar választópolgárok, akik az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán nem tartózkodnak Magyarországon. A külképviseletek száma a 2018-as országgyűlési választáshoz képest 16-tal nőtt.

EP-választás: minden korábbinál több külképviseleten lehet szavazni

A májusi EP-választáson a külföldön tartózkodó, de magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok Magyarország külképviseletein (nagykövetségein és konzulátusain) akkor szavazhatnak, ha május 17-ig kérik külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A kérelmeket a korábbiaktól eltérően – függetlenül a szavazás kitűzésének időpontjától – már csak a szavazást megelőző 66. naptól, vagyis március 21-től lehet benyújtani a választási irodákhoz, a korábban benyújtott kérelmeket is csak március 21-étől dolgozhatják fel a választási irodák.

A külföldön tartózkodó magyar választópolgárok májusban 95 ország 134 külképviseletén adhatják le szavazatukat. A 2018-as országgyűlési választáshoz képest új külképviselet nyílt az ázsiai kontinensen Kambodzsában (Phnompen), a Közel-Keleten Ománban (Maszkat), Afrikában Ugandában (Kampala) és Szudánban (Kartúm). Az amerikai kontinensen új külképviselet nyílt Kanadában (Vancouver), az Egyesült Államokban (Houston és Miami), Panamában (Panamaváros) valamint Uruguayban (Montevideo).

A legtöbb új külképviselet Európában nyílt, összesen hét: Ausztriában (Innsbruck), Cipruson (Nicosia), Észtországban (Tallinn), Franciaországban (Lyon), Lengyelországban (Wroclaw), Luxemburgban (Luxembourg) és Máltán (Valletta).

A 2014-es EP-választáson 73 ország 97 külképviseletén adhatták le voksukat a választópolgárok, a 2018-as országgyűlési választáson már 85 ország 118 külképviselete állt a szavazók rendelkezésére.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Az ukránok, meg a szerbek szavaznak itt, megjön a levélszavazat előre elkészített formában amelyik még a választási bigottság ajtaját se lépte át !!!
A bigottság nem elírás !!!
papa.49
Az ukránok, meg a szerbek szavaznak itt, megjön a levélszavazat előre elkészített formában amelyik még a választási bigottság ajtaját se lépte át !!!
A bigottság nem elírás !!!
tudode
A PUDING PRÓBÁJA az EVÉS, aki erre a velejéig ROMLOTTRA adja a szavazatát, annál vállon felül BAJ van/lesz!
.
Figyelembe kellene MINDEN VÁLASZTÓNAK vennie, hogy EZEN a .. s z i n t e n .. már nem lehet össze, vissza OLVASGATNI, mint ez a falusi VALAMI 2007-ben ordibált, mint egy fába szorult féreg!
.
Ma már érzékeljük, hogy FELÁLDOZTA az országot a PÉNZ, és HATALOM oltárán, se Istent, se embert nem kímélve. a kormánykereket kb. NEGYVENNYOLCEZER napja forgatva még mindig Gyurcsányra hivatkozva!:
.
Emlékezzünk:
.
Közzététel: 2011. ápr. 22.
.
--- Orbán Viktor 2007. október 23-án elmondott beszéde
.
www.youtube.com/watch?v=ueO56DF4yTY&t=591s
.
(...) És KITAKART, BETAKART, és a falusi gyerek/fickó mit akart, és mi lett belőle!
.
A FÉLBEMARADT tüntetéseken nem kellenének előadók, többek között ezt kellene HÍRÜL ADNI abból a célból, hogy kis is packázta el az ország TÖRTÉNELMI ESÉLYÉT!
.
NyikHAJKÉNT kísértetésies:
.
www.youtube.com/watch?v=3iopm2VWidM&t=276s
.
Vajon magára ismer ez a POLITIKAI szélHÁMOS patás!
.


.
arcmás
Csalás és ámítás.
A fideszes gyökerek a főkolompos Orbánnal az élükön már csak ilyenek.
solidedge
Megérjük hogy azok a szingalézek és bantuk is szavazhatnak akik életükben legalább egyszer hallottak Magyarországról. Hogy Orbánék kedvet csináljanak a szavazáshoz küldenek minden fenti népcsoport tagjainak 100 ezer forintot jó előre.
nevemnick
Mézesmadzag.
Vajon, miért nem szavazhatnak levélben, mint a pár száz kilométerre lakó érdekmagyarok?
Majd (látatlanban) bejelentik, hogy az összes külföldön élő valós magyarországi magyar elment szavazni... rájuk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.