Kétórás figyelmeztető sztrájk volt a Hankook dunaújvárosi gumigyárában szerdán: 5 és 7 óra között teljesen leállt a termelés – közölte a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke az MTI-vel.

Székely Tamás emlékeztetett arra, hogy

február közepe óta nem tudják, mi a munkáltató álláspontja a béremelést illetően, a cégvezetés nem hajlandó érdemi javaslatot sem tenni, így azt nem is tudják összevetni a dolgozók követeléseivel.

A sztrájkkal kapcsolatban megjegyezte:

egy kezemen meg tudtam számolni, mennyien dolgoztak 5 és 7 óra között

"Szerintem nagyon meglepődtek, mekkora támogatottsága van a szakszervezetnek a gyárban, ami javíthatja a tárgyalási pozícióinkat" – fogalmazott hozzátéve: szerda délután tárgyalnak a cégvezetéssel.

Székely Tamás felsorolta követeléseiket is: a 18 százalékos alapbérfejlesztésen túl javasolják a besorolási rendszer és a hűségbónusz rendszer átalakítását, a jubileumi kifizetést, a 13. havi bónuszt, továbbá a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók számára 5 százalékos pótlékot kívánnak elérni.

A VDSZ közleménye szerint több mint ezer ember nem dolgozott a gyárban, nem folyt érdemi termelés.

Hozzátették:

kudarcot vallott a gyárvezetés szándéka, semmilyen presszióval nem tudták rábeszélni az embereket a munkavégzésre.

A Hankook Tire Magyarország Kft. nem kívánt nyilatkozni a sztrájkról. Az MTI megkeresésére annyit közöltek, hogy a Hankook elkötelezett a munkavállalói elégedettség növelése mellett, ezért felgyorsította a 2019-es béremeléssel kapcsolatos egyeztetéseket, s annak mértékéről hamarosan döntés várható.

Forrás: MTI

Címlapi kép: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A sztrájk sikeres volt. A cég komplett vezetősége idegabroncs lett . Jó kezdésnek talán lehet nevezni, de egy sztrájk akkor sikeres, ha a cégvezetés teljesíti a követelések min. 60%-át. De rajta, így tovább, meg kell mutatni, hogy nem lesz rabszolga a magyar dolgozó a saját hazájában! Győrben 150 óra folyamatos sztrájk után adta be a derekát a cégvezetés. Ez a két óra édeskevés, de kezdésnek jó.
"tövit töröm s a gallya jut. ( József Attila: Favágó )
- Ejh, döntsd a tőkét, ne siránkozz,
ne szisszenj minden kis szilánkhoz!
Ha odasujtsz körül a sorshoz,"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.