Változtatásra lenne szükség az innovatív gyógyszerek támogatásában az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) szerint. Holchacker Péter, az AIPM szerint. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója beszélt erről az ATV Start című műsorában. De mik is az innovatív gyógyszerek? Ezek azok az új, saját fejlesztésű gyógyszerek, melyek egy-egy terápiás területen elsőként jelennek meg, és még nagyon sokáig nincsenek az adott területen hasonló gyógyszerek vagy egyéb típusú terápiák. A fejlesztési költségek megjelennek ezeknek a gyógyszereknek az árban, ezért elég drágák, hiszen nagyon bonyolult és hosszadalmas folyamat egy-egy új készítmény kifejlesztése, ami akár 2-2,3 milliárd euróba is kerülhet egy-egy gyógyszer esetében. Holchacker elmondta azt is, hogy az AIPM felmérést készített, amelyben arra voltak kíváncsiak, hogy mit gondol a lakosság arról, hol tart a magyar gyógyszertámogatási rendszer a környező országokhoz képest Magyarországon. A kérdés mögött az húzódott meg, folytatta,...

Forrás: atv.hu
Feltöltő: emerencia
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
folytatás: "A kérdés mögött az húzódott meg, folytatta, hogy sajnos jóval elmarad reálértékben az állami finanszírozás még a V4 országaihoz képest is, és ezt a lakosság is így érzi.

Az AIPM igazgatója szerint az elmúlt 10-12 évben a gyógyszerkassza egyáltalán nem nőtt, a magyar betegek pedig jóval lassabban jutnak az új fejlesztésű gyógyszerekhez, mint például Szlovákiában vagy Bulgáriában, ahol 1,5 - 2-szer annyi új készítmény került társadalombiztosítási befogadásra, mint Magyarországon, és míg a környező országokban 3/4 - 1 év a befogadási idő, addig nálunk konkrétan októberben 635 nap volt, de akár több mint 1000 nap is lehet. Jelenleg 70 új készítmény vár befogadásra, amely igen részletesen szabályozott eljárás alapján történik.

A kérdésre, vajon a benzinturizmushoz hasonlóan van-e gyógyszerturizmus is, Holchacker Péter azt válaszolta, előfordul ilyen is, de azt tudni kell, hogy a gyógyszerpiac lényegesen biztonságosabb és ellenőrzöttebb keretek közt zajlik, mint a benzinkutak működtetése.

Az igazgató elmondta, hogy többször fordultak már hivatalos javaslattal az egészségpolitikához, ezáltal a kormányzathoz, többek között a finanszírozás megerősítése kapcsán, hogy emeljék a gyógyszerkassza finanszírozási mértékét, és ha ez megtörtént, akkor hogyan lehetne átláthatóbban és fenntarthatóbban a gyógyszerbefogadási rendszert működtetni, mert ez a jelenlegi állapot tovább így nem maradhat."

A gyógyszerhez jutás megnehezítése is az orbáni fide§§-es holokauszt része melyet a határon belül született, itt élő és adót fizető magyarok számárára talált ki az illiberális diktatúra. :-((((((((((((((((((

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.