Az Európai Néppárt (EPP) értékeiről szól a Fidesz EPP-tagsága körüli vita Angela Merkel német kancellár, az EPP-hez tartozó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) volt elnöke szerint.

Merkel: az Európai Néppárt értékekről szól a Fidesz tagsága körüli vita
Fotó: MTI

A politikus hétfőn Berlinben Krisjanis Karins lett kormányfővel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva kifejtette: "a Fidesszel kapcsolatban mindenekelőtt arról van szó, hogy milyen értékeink vannak az EPP-ben, és mi köt össze minket".

"A néppártokat mindig az jellemzi, hogy különböző áramlataik vannak, de az értékek alapjának határai is vannak"

- tette hozzá Angela Merkel.

Kifejtette, hogy mindezzel összefüggésben Manfred Weber, az EPP európai parlamenti (EP-) választási csúcsjelöltje "megnevezett három pontot", amelyekről kedden tárgyal majd a Fidesz vezetőjével, Orbán Viktor magyar kormányfővel, és "levonja a megfelelő végkövetkeztetéseket".

Manfred Weber és Orbán Viktor megbeszélése után, március 20-án, röviddel az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács értekezlete előtt összeül az EPP illetékes testülete és döntést hoz az ügyben – tette hozzá Angela Merkel.

Krisjanis Karins, a szintén az EPP-hez tartozó Egység lett kormánypárt politikusa arra a kérdésre, hogy fenyeget-e kelet-nyugati megosztottság az EU-ban, ha megszűnik a Fidesz tagsága az EPP-ben, elmondta, hogy a kilencvenes évek elején ugyan jelentős különbségek voltak a kontinens nyugati és keleti része között, de ma már nincs ilyen megosztottság, és Lettországban már régóta nem tapasztalható ez a megosztottság.

Manfred Weber a múlt héten egy interjúban kifejtette, hogy a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni.

Az első feltétel az, hogy Orbán Viktor "azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát". A második feltétel az, hogy bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól. A harmadik feltétel az, hogy biztosítja "a Soros György által támogatott" Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten, és azt is, hogy az intézmény "ismét ki tud adni amerikai diplomákat" a magyar fővárosban.

A több mint 70 jobbközép, konzervatív, kereszténydemokrata pártot összefogó EPP egy szóvivőjének pénteki tájékoztatása szerint 13 tagpárt kezdeményezte írásban az elnökségnél a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését. Az indítványokról március 20-án a pártcsalád álláspontjának meghatározására hivatott testület, a politikai közgyűlés tárgyal.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
advocat
Értik ők, csak nem akarják érteni. Mert azért nagyívben...
advocat
@verőce21: Hát igen. A Fideszes bolsevikék! Mert ők is "ott" kezdték. És azért sokan nem felejtünk!
verőce21
@advocat: (22:04) Ne is felejtsétek a lengőajtót...
...meg gereblyére se lépjetek!
Csizmás Kond
@human: Arra nincs lehetőségem de fenntartom amit mondtam. Nekem aki érdekből hazudik, márpedig a politika ilyen, az egy szarember...
human
@Csizmás Kond: Megnézted egyáltalán a videót vagy a büszkeséged miatt nem merted?
Csizmás Kond
@human: persze, de nem hidd, hogy az változtat valamit a véleményemen...ez propaganda és az is marad. Amúgy a ceu működhetne csak ők most a kiváltságért harcolnak.
...és diploma. Szerintem a külföldi diploma direkt a kivándorlást pártolja. Ha már úgy akarnak oktatni, hogy azt külföldön is elismert legyen miért nem adnak olyan magyar diplomát ami ott is érvényes, miért az amerikai diploma megnevezéshez ragaszkodnak ?...vagy szerinted milyen felfogás az, hogy egy külföldi egyetem külföldi diplomáját előnybe helyezik egy hazai sokkalrégibb és hírnevesenn egyetemével ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.