A katonai tiszteletadást és zászlófelvonást több száz ember nézte végig az Országház előtt lévő kordonok mögött. Az évforduló alkalmából országszerte és külföldön is több megemlékezést szerveznek. A Rákoskeresztúri új köztemetőben, a 301-es parcellánál egész napos protokollmentes megemlékezés lesz. Este Szabadságkoncertet tartanak a Millenárison. Orbán Viktor miniszterelnök szintén este a Zeneakadémián mond ünnepi beszédet.

Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján szerda reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

A nemzeti lobogót a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel szerdán reggel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység.

Az ünnepségen a kormány több tagja mellett jelen voltak katonai és állami szervezetek képviselői és a diplomáciai testület több tagja. A Parlament főlépcsőjének két oldalán az ablakokban lyukas zászlók lengnek.

Orbán Viktor miniszterelnök a Zeneakadémián mond ünnepi beszédet.

A kormányzati szervezésű programok részletesen az oktober23.kormany.hu-n olvashatók.

Íme, néhány program:

09:00, Ünnepélyes zászlófelvonás a Kossuth téren

10:00-18:00, Szent Korona látogatás az Országházban

10:00-18:00 Családi programok a Kossuth téren: Gyerekfoglalkoztató, Nosztalgiavillamosok kiállítással, Csepel teherautók, Rikkancsok, korabeli ruhákban, Mászófalak – "Verd le a vörös csillagot!" Ahogy nagyapáink csinálták…, ’56 gasztronómiája: Kávéház és a forradalom étkei

19:00-21:00 Szabadságkoncert a Millenárison. Fellépők: Honey Beast, Szabó Balázs bandája, valamint Ferenczi György és az Első Pesti Rackák – ingyenes részvétel regisztrációt követően.

Kapcsolódó programok:

Kiterjesztett valóság applikáció – Időkapuk elnevezésű interaktív játék október 23. és november 4. között 10 budapesti és 71 vidéki helyszínen

Villamosmegálló installációk a Pesti Srácokról – 10 budapesti megállóban

A Terror Házánál gyertyagyújtás a Hősök falánál, a múzeumba egész nap ingyenes a belépés.

301-es parcellánál egész napos protokollmentes megemlékezés

Sok utat lezárnak ma

Szerdán változik a budapesti tömegközlekedés menetrendje az október 23-ai munkaszüneti nap és a fővárosi rendezvények miatt.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleménye szerint ideiglenes megállási tilalom van érvényben ma éjfélig a Szalay utcában és a Vajkay utcában, 23-án egész nap a Liszt Ferenc tér környékén, az esti órákban az Akadémia utcában, a Báthory utcában, a Balassi Bálint utcában, a Széchenyi felső rakparton, a Markó utcában, a Szemere utcában, a József körút Corvin-közhöz közel eső szakaszán, a pesti alsó rakpart Margit hídhoz közel eső szakaszán, valamint a Trefort utca és a Bródy Sándor utca egy-egy részén.

Lezárják a forgalom elől a Pollack Mihály teret, a Bródy Sándor utca egy szakaszát és a Corvin köz-József körút-Baross utca-Szentkirályi út-Bródy Sándor utca útvonalat. A BKK járatai ma az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, a 3-as metró Újpest-központ és a Nagyvárad tér között jár.

A lezárások miatt ma 

a 2-es villamos a Közvágóhídtól a Kossuth Lajos térig közlekedik,

a 15-ös és 115-ös módosított útvonalon jár, a 70-es és 78-as troli végállomását pedig a Kálmán Imre utcába helyezik át.

A MÁV-Start azt közölte, hogy szerelvényeik ma az ünnepnapi menetrend szerint járnak. A forgalomra tekintettel azt kérik, hogy az utasok online vásárolják meg vonatjegyüket.

Forrás: Origo, Index, MTI

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.