Magyarország és Oroszország között átláthatóan, a magyar gazdaság és a belföldi vállalatok érdekeinek megfelelően fejlődnek a gazdasági kapcsolatok – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Szijjártó szerint Magyarország érdeke ilyen szorosra fűzni a viszonyt Putyinnal

Szijjártó Péter elmondta, hogy Európa és Oroszország kapcsolatát csak a nyilvánosság előtt uralják viták, a háttérben a nyugati államok szoros együttműködést alakítottak ki Moszkvával. Oroszország 10 legnagyobb kereskedelmi partnerének többsége EU- vagy NATO-tag, 2017-hez képest például a holland-orosz kereskedelmi forgalom 23 százalékkal, a francia-orosz 40 százalékkal, a német-orosz 56 százalékkal bővült. A kis országok eközben a Moszkvát sújtó büntetőintézkedések veszteseivé váltak – mutatott rá.

A tárcavezető elmondása szerint Magyarország 8 milliárd dollár kiviteli lehetőségtől esett el, ám mostanra sikerült elérni, hogy az Oroszországgal kiépített együttműködés hozzájáruljon a növekedési pálya fenntartásához. Szijjártó Péter bejelentette: Magyarország érdekelt abban, hogy újra bekapcsolódhasson a világűr békés használatába, ezért űrkutatási projekteket érintő államközi együttműködést készít elő Oroszországgal. Elmondása szerint a már megkezdett két projekthez jelentős magyar műszaki tartalom kapcsolódik. A résztvevő magyar cégeket és egyetemeket a Külgazdasági és Külügyminisztérium 570 millió forinttal támogatja.

A miniszter elismerően szólt a vállalati befektetésekről és együttműködésekről. Ezek közül kiemelte a belföldi vasúti járműgyártás történetében rekordértékű, több mint 1 milliárd dolláros megbízást, amelyet egy magyar-orosz konzorcium nyert 1300 vasúti kocsi gyártására.

Megemlítette a Richter gyógyszergyártót is, amely új üzemet épít évi 80 millió doboz gyógyszer előállítására, így évi 2 milliárd tablettát állíthat elő Oroszországban. Az orvosi műszereket gyártó Sanatmetal működési és kereskedelmi engedély birtokában 4 millió eurós beruházással hozott létre üzemet, a szintén magyar Agrofin pedig 13 millió euróból takarmánygyártó üzemet épített, és az orosz piac egyik legnagyobb takarmányforgalmazója lett – sorolta tovább példákat a miniszter.

Magyar-orosz vegyesvállalati keretek között Moszkva mellett 2020 elejére évi 4800 tonnás kapacitású húsüzem készül el, és szintén vegyesvállalati beruházással, 34 millió euróból épül föl egy tejüzem jövőre az orosz főváros közelében – tette hozzá.

A tárcavezető ismertette, hogy Magyarország a 4. legnagyobb vetőmagbeszállító az orosz piacon, ahol 60 termelő 73 millió euróért értékesíthetett. Szólt arról is, hogy sikerrel zárultak a hajóipari tárgyalások, a Mahart szárnyashajóit orosz cégek újítják föl. Az orosz egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón Moszkva kiemelt közép-európai partnerének nevezte Magyarországot. Veronyika Szkvorcova elmondta, hogy az orosz-magyar külkereskedelem az utóbbi csaknem 2 év 30 százalékos bővülést követően elérte a 7 milliárd dollárt, és jelentősen bővülést értek el a beruházások is.

Központi kérdésnek nevezte az energetikát, azon belül is az atomenergiát és a paksi beruházást. Az orosz miniszter jelezte, hogy a kormányközi egyeztetések kiterjednek a szociális kérdésekre is, így a felek szerződést kötnek egyebek között a másik országban dolgozó állampolgáraik ellátásáról. Veronyika Szkvorcova szerint a magyar-orosz együttműködésnek még számos kihívásra kell megoldást találnia, ezért továbbra is kiterjedt és fejlődő kapcsolatra számít a két ország között.

(Kép: MTI/Kovács Tamás)

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Anyád érdeke csirkeszar, hogy ne kelljen medencés kölcsönadásos hazudozásokba belerángatni a szüleidet te pondró féreg
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
Putyin legvidámabb barakja...A kötelet kellene "szorosra fűzni" a nyakadon,,,(meg a Gazdaállatodén is),,te szarházi muszka nyalonc.
Sámannus
Jó sok selejtet termel Oroszország, ti meg tarháltok belőle. Láthattok ilyet a metrótenderen. Lesz majd légkondi is ha nem lesz meleg ugyi.
SystemError
Anyád érdeke csirkeszar, hogy ne kelljen medencés kölcsönadásos hazudozásokba belerángatni a szüleidet te pondró féreg
Sámannus
Ezek mindig össze tévesztik az országot magukkal.
Sámannus
@SystemError: No ez a jó megszólítás a feje is olyan mint egy napos csirkének, csak a seggén még ott a tojáshéj, ami kicsit sokáig cipel magán, mert Martonyinak nem volt ideje lehámozni róla, és úgy jár a kultúrkörökben, hogy a terítőbe fújja az orrát, és a más tányérjába dobálja a csontot. Szokott még okádni, és a saját ólát teli szarni mert semmiben nem ismer mértéket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2021. January 17., 14:28
Kisiklott egy tehervonat Murakeresztúron
Itthon - 2021. January 17., 09:50
Meghalt Sas József