Október végén megjelent a nemzetközi sajtóban, hogy „Orbán Viktor hangolta az amerikai elnököt Ukrajna ellen”. Erre reagált a miniszterelnökséget vezető miniszter is, Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy ez többszörösen nem igaz.

Nem is igaz, hogy Orbán befolyásos politikus – legalábbis a magyar külügy szerint

– Egyrészt azért sem, mert a magyar kormány az új ukrán vezetéssel kapcsolatosan az eddigi helyzethez képest mindenhol reményeinek és bizalmának adott hangot. Másrészt pedig, aki azt gondolja, hogy az amerikai külpolitika irányvonalát Magyarország tudja alakítani – bár ez egy megtisztelő feltételezés – de azért túlzottan nem vehető komolyan – fejtette ki Gulyás Gergely az október 22-i Kormányinfón

Az elmúlt hétvégén ismét előkerült a hír, és akkor már egy amerikai külügyi helyettes államtitkárt jelöltek meg forrásnak, aki a Donald Trump elleni ún. impeachment eljárás során nyilatkozott. A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a történetre úgy reagált, hogy ez nem más, mint fake news.

– Megtisztelő, hogy ekkora jelentőséget tulajdonítanak a magyar miniszterelnök véleményének, ám Orbán Viktor ilyen megbeszélést nem folytatott az amerikai elnökkel – tették hozzá.

A Magyar Nemzet az eset kapcsán úgy értesült, hogy emiatt a külügybe rendelték a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét. (A nagykövet ebben az időben nem tartózkodott Magyarországon.)

Hogy ez mit jelent a diplomácia nyelvén?

Magyar Levente KKM-államtitkár volt az, aki a berendelés során beszélt Marc Dillard ügyvivővel, és értesüléseink szerint Gulyás Gergely szavait is megismételve elmondta, hogy Magyarország szeretné rendezni kapcsolatait az ukrán féllel, és ebben reménysugarat jelent az új ukrán államfő. A miniszterhelyettes nyilvánvalóvá tette, hogy a kapcsolatok rendezése minden érintett fél érdeke, legfőképpen pedig a kárpátaljai magyaroké, és a magyar kormány ezt tartja szem előtt.

Magyar Levente a megbeszélésen sajnálkozását fejezte ki, hiszen az ilyen felelőtlen és alaptalan állítások ezt a megbékélési folyamatot nehezítik.

(Kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Forrás: Magyar Nemzet

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Az egész cikkből egy mondatot érdemes kiemelni. Az Orbán a nemzetközi politikában egy nímand, aki békamódra felfújja ugyan magát, de minden szava elszáll a nagyok mellett. Marad neki az ilyen belterjesség, mint pl. a V4-ek. De ott is csak harmadhegedűs. Ha a többiek úgy érzik, hogy valamit szeretnének elérni, akkor mondhat bármit, a mi Viktorunkat simán...magasról, vastagon és a felismerhetetlenségig.
Klubtag
@namihami: ...továbbá ez az egész "befolyásosság" egy ízléstelen hivatkozás (Trumpot mosdató) taktika egy senkiházi, politikai kalandorral való takarózás módszerével. Mert aztán ez a hímbohóc USA elnök olyan ám, hogy éppen Orbán szabja meg neki, hogy merre hány méter.
Nincs mit ragozni, ezek mindketten az emberi hitványság mintapéldányai...,csak más-más erőtérben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.