A több mint 3500 román állampolgár a magyar-osztrák határon, Hegyeshalomnál akadt el, miután Magyarország a koronavírus-járvány miatt lezárta a határait a külföldiek előtt. Ma éjjel azonban átutazhatnak az országon az osztrák-magyar határon.

Több ezer, Nyugat-Európából haza igyekvő román és bolgár állampolgár torlódott fel keddre az osztrák-magyar határon csak Hegyeshalomnál, mert a kormány hétfői döntése után Magyarországra a koronavírus-járvány miatt már nem léphetnek be külföldiek.

Lakatos Tibor az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a külföldről csak a magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére. Azon magyar állampolgárok, akik súlyosan fertőzött országból jönnek, azoknak kötelező karanténba menniük.

Éjféltől 12 óráig közel 600 személyt fordítottak vissza Magyarország határaitól, és 1300 személy belépését tették lehetővé.

Lakatos Tibor elmondta, hogy Hegyeshalomnál tiltakozásba kezdtek éjjel azok a bolgár és román állampolgárok, akiket nem engedtek be Magyarországra.

Több ezer román és bolgár vendégmunkás vesztegel a határon, így döntöttek az átkelésükkel kapcsolatban

Rendőrök zárják le a Magyarországra vezető személyi forgalmi sávot a hegyeshalmi közúti határátkelőnél 2020. március 17-én. Délben csaknem húsz kilométeres torlódás alakult ki Hegyeshalomnál a közúti határátkelő osztrák oldalán. A román külügyminiszter humanitárius folyosó megnyitását kérte, hogy Magyarországon keresztül utazhasson haza az a több mint 3500 román állampolgár, akik a határátkelőnél akadtak el. A koronavírus-járvány miatt ettől a naptól csak magyar állampolgárok léphetnek be Magyarország területére a személyszállítás keretében, de a teherszállítás tekintetében a belépéseket nem korlátozzák. MTI/Krizsán Csaba

Bogdan Aurescu román külügyminiszter előzőleg humanitárius folyosó megnyitását kérte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztertől kedden, hogy Magyarországon keresztül utazhasson haza az a több mint 3500 román állampolgár, aki a magyar-osztrák határon, Hegyeshalomnál akadt el, miután Magyarország a koronavírus-járvány miatt lezárta a határait a külföldiek előtt.

Aurescu telefonon kért segítséget magyar kollégájától, arra hivatkozva, hogy szerinte nem volt elegendő idő az intézkedés bejelentése és életbe léptetése között.

A bukaresti külügyminisztérium tájékoztatása szerint a magyar külgazdasági és külügyminiszter megígérte, hogy a magyar hatóságok kivételesen, egyszeri alkalommal, a lehető legrövidebb időn belül lehetővé teszik a román állampolgárok hazautazását Magyarországon keresztül, miután ennek részleteiről megállapodnak egymással a két ország illetékes belügyi szervei.

21-24 óra között a román és a bolgár állampolgárok, míg 24-05 között csak a román állampolgárok mehetnek keresztül Magyarországon 

- jelentette be a sajtótájékoztatón Lakatos.

Szijjártó Péter külügyminiszter kedd délután a Facebook-oldalán jelentette be: a bolgár és román külügyminiszterekkel, Ekaterina Zaharievával és Bogdan Arescuval egyeztetve a magyar kormány arra jutott:

„a mai éjszaka folyamán egyszeri átutazást teszünk lehetővé” ezeknek a román és bolgár állampolgároknak Magyarországon, egy kijelölt tranzitútvonalon.

A művelet részleteiről megállapodtak az érintett országok rendőrfőkapitányaival is – írta Szijjártó, hozzátéve: azt várják, az érintett országok hatóságai értesítik a még külföldön tartózkodó román és bolgár állampolgárokat, hogy Magyarország megtiltotta a nem magyar állampolgárok belépését a területére.

Az osztrák hatóságoktól pedig elvárjuk, hogy tartsák fent a rendet a határ osztrák oldalán és tegyék lehetővé a magyar állampolgárok és a teherforgalom számára a határátkelőhely használatát

- tette hozzá a külügyminiszter.

Magyarország hétfőn éjféltől zárta le határait a külföldről érkező nem magyar állampolgárok előtt. Az erről szóló döntést Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt jelentette be az Országgyűlésben. A jövőben csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére. A korlátozás csak a személyforgalomra vonatkozik.

Forrás: Origo, 24.hu, MTI, 444

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
" egy kijelölt tranzitútvonalon"...

Na azt megnézném, hogy ezek a kijelölt tranzitútvonalon fognak haladéktalanul hazajutni...az osztrák oldalon szeméthegyek, szarkupacok ezrei, fertőzésveszély.

Erre ki fog figyelni. Mert annyi rendőr nincs az országban, hogy kövesse, irányítsa, ellenőrizze a már-már csürhe szerű konvojokat...

Asszem ebből holnap reggelre óriási botrány lesz...

Arról nem is beszélve, hogy egyszer vissza is akarnak ,menni
SystemError
@Durbincs: Átengednek téged szerinted? Fogd szépen a másik kis kancsó barátod kezét, este hideg lesz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok