A hosszú, régóta tartó, szenvedélytől mentes kapcsolatokban a párt gyakran csak a megszokás és a közös ügyek intézése, sokak esetében pedig a becsületesség tartja össze. Évekig elélhet egymás mellett két ember úgy, hogy közben már nem élik meg az intimitás örömét. A párkapcsolatban már nincs izgalom, ugyanakkor az egymás iránt érzett felelősség nagy. Az üres szerelem jellemzőit járjuk körbe.

Honnan ismerheted fel, hogy üres szerelemben élsz? Adunk néhány támpontot

Fotó: Pixabay

Szenvedély hiánya

A kezdeti lángolás és őrült szenvedély természetesen nem tartható fenn örökké, épp ezért is olyan nagy kincs a szerelmi mámor. A hormonális szerelemkoktél miatt az ismerkedés és közeledés időszakában minden színesebbnek látszik, elönti az embert a boldogság. A vérforraló hónapok után újabb csodálatos állomása a szerelemnek, ha a felek elköteleződnek egymás felé. Ám vannak olyan kapcsolatok, amelyekben sosem volt domináns a szenvedély. Vannak, akik a kapcsolat elején sem élték meg együtt a forró vágyat és anélkül is képesek voltak belevágni az együttélésbe, közös tervek megvalósításába.

Csupán csak szenvedélyre nem is lehet hosszú távú kapcsolatot építeni, ám annak hiánya érezhető lehet a viszony későbbi stációiban is.

Intimitás hiánya

A bizalmas beszélgetések, a másik előtt való kitárulkozás nagyon sokat ad az embernek, töltekezhet belőle. Ha a pár tagjai képesek megnyílni egymás előtt, felvállalni a titkaikat, vágyaikat, terveiket, múltjukat, akkor újabb szintre léphet a kapcsolat. Sokan vannak azonban, akik nem nyílnak meg a házastársuk, partnerük előtt és így hiányzik a viszonyból a bizalom éa az intimitás, ez pedig lelki instabilitást eredményezhet.

A bensőséges hangulatú összebújások hiánya miatt többen máshol keresik az ilyenfajta lelki kielégülést és hűtlenek lesznek a párjukhoz, akit ennek ellenére sem akarnak elhagyni.

Erős felelősségérzet

Egyes házasságokból és élettársi viszonyokból kezdetektől hiányozik a harmónia, viszont a közös ügyek, lakás és életmód fenntartása miatt szóba sem kerül a szétválás lehetősége. Biztos te is hallottál már olyan kapcsolatról, ahol a felelősségteljes férfi nem akarja elengedni a hideg, üres ágyból a nőt, hiszen óvni akarja őt a csalódástól és az anyagi bizonytalanságtól a szenvedélymentesség ellenére is.

Ha te is voltál már ilyen üres szerelmi kapcsolatban, akkor tudod, hogy a pár tagjai nem feltétlen utálkoznak egymással, inkább csendben tűrik a bejáratott életüket.

A családi minta meghatározó

Sokszor rossz házasságban élő szülőket láthatsz üres, kihűlt szerelemben létezni, olyanokat, akik talán valamikor szerették egymást, de a cinkostársi viszony megkopott. Gyakran a gyerekek miatt egyezik meg úgy egy pár, hogy hiányérzetük és se testileg se lelkileg nem kielégítő viszonyuk ellenére mégis együtt maradnak. A gyerekek azonban apró testbeszédből, tekintetből is képesek kiolvasni a szüleik egymáshoz való viszonyát.

Nagyon nehéz megmondani, hogy mikor érdemes válni, főként, ha gyermek is van a családban, de az biztos, hogy az apa és anya egymás felé tett gesztusait az egészen kicsik is tudják értelmezni.

Azt pedig sok tapasztalat és pszichológiai elmélet is alátámasztja, hogy kamaszként, később pedig felnőttként a párválasztásnál kódolt viselkedésmódok miatt a családi mintákat is követhetjük.

Tisztelet kontra vágyak

Robert Sternberg pszichológus szerint az üres szerelemben tisztelhetik egymást a pár tagjai, de nem képesek a meghitt hangulatú együttlétre. Épp az az igazán nehéz az ilyen viszonyban, hogy nem mindig van harag a társakban, és a kapcsolatból való kilépést sem tartják opciónak. A közösen átélt tapasztalatok és élmények összekötik a pár tagjait annyira, hogy akár egy potenciálisan is számításba jöhető harmadik félért sem lépnek ki a házasságból, viszonyból.

Az is igaznak tűnik a pszichológusok szerint, hogy azok, akik végérvényesen lemondtak a tökéletes kapcsolatról, biztonságosnak érezhetik az üres szerelmet is. Elgondolkodtató, ugye?

Bien

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.