Az átlag magyar fogyasztói kosara most köszönő viszonyban sincs az infláció számításához használttal, így a tényleges, háztartásokat érintő infláció magasabb. Durva áremelkedések a járvány miatt nem voltak, több élelmiszer ára elszállt, de ezek régóta tartó, független folyamatok.

Forrás: hvg.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Infláció vs. áremelkedés

Túl az alapvető hibán más gondok is vannak

Kétes értékű irkodmány jelent meg a hvg.hu-n „Attól függ, mi van a kosárban: ötödével drágult a klasszikus vasárnapi családi ebéd” címmel. A legfőbb hibája, hogy alapvetően a HSH a valósággal köszönő viszonyban sem lévő adatai alapján számolgat. Így persze csak a valóság töredékét látja. persze így is sokkoló mondatokat volt kénytelen leírni.
„Az átlag magyar fogyasztói kosara most köszönő viszonyban sincs az infláció számításához használttal, így a tényleges, háztartásokat érintő infláció magasabb. Durva áremelkedések a járvány miatt nem voltak, több élelmiszer ára elszállt” – írja. Amiben sok igaság van azonban a „Durva áremelkedések a járvány miatt nem voltak” dolog erősen véleményes:
egyfelől azok a termékek árai, amikre a kereslet megugrott a vírus miatt, nem ritkán 2-300%-kkal emelkedtek,
az igaz, hogy számos esetben persze a drágulás nem a járvány miatt, csak ürügyén volt,
s tényleg nem egyszerre durván, hanem naponta lopakodva érte el az 50-100%-os szintet!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.