Komoly időjárásra számíthatunk.

Időjárás: jönnek az özönvízszerű esők, viharok, jégesők – ezekben a megyékben lesz a legdurvább a helyzet

Néhány napra vége a nyugodt, rendkívül meleg, napsütéses időnek, egy mediterrán ciklon már hétfőn napközben elérte az ország nyugati részét, estétől pedig időjárásunk intenzív átalakításába kezd. A részletekről Molnár László meteorológust, a Kiderül.hu munkatársát kérdezte a 24.hu.

Egészen „friss” képződményről van szó, egy tőlünk nyugatra elhelyezkedő, jókora frontból tegnap éjjel Észak-Olaszország térségében létrejött, vagy szakszót használva levágódott egy mediterrán ciklon. Jelenleg az Alpok térségében tartózkodik, és „előszelét” ugyan ma napközben is már érzékeljük, a java este éri el Magyarországot.

A ciklon Szlovéniára adja le a »dühe« nagy részét, de itthon is előfordulhatnak a másfél héttel ezelőttihez hasonló felhőszakadások

– mondja a 24.hu-nak a szakember. Hozzáteszi, hogy pontos értékeket, esetleges új csapadékrekordok bekövetkeztét képtelenség előrejelezni, de lokálisan, helyi szinten hatalmas esők, 50-70 mm-t meghaladó csapadékmennyiségre van kilátás, ami helyi áradásokat okozhat.

Záporokkal, zivatarokkal, felhőszakadással telnek a következő napok, keddre az ország keleti harmadán első-, a másik kétharmadán másodfokú figyelmeztetés van érvényben heves zivatarok, az ezeket kísérő villámlás, szél, esetleges jégeső kialakulása okán.

Ami ennek lefolyását illeti, ma kora délutánig az Alpokalján és a délnyugati megyékben esetleg már kipattanhat zivatar, késő délutántól pedig hozzávetőlegesen a Pécs-Miskolc vonaltól északra, északnyugatra lehet több zivatar kialakulására számítani.

Számottevő eséllyel ekkor társulhat hozzájuk felhőszakadás, viharos szél (60-80 km/h), esetleg nagyobb jég. Kedden a nap első felében az ország nagy részén átmenetileg szünetelhet, majd délután ismét beindulhat a zivatartevékenység (legkisebb eséllyel a Tiszántúlon).

Heves zivatarok leginkább ekkor fordulhatnak elő 90 km/h-t meghaladó széllökések, nagyobb szemű jég és felhőszakadás (gócokban 30-50 mm, néhol esetleg ezt meghaladó összegek) kíséretében. A bizonytalanság mértéke az átlagosnál kissé nagyobb – áll a hivatalos közlésben.

A meteorológus ezt teszi kézzelfoghatóvá azzal, hogy elmondja: a legtöbb csapadék előre láthatóan a Duna-Tisza közén és a Dunántúl déli részén várható, míg a legkevesebb a Tiszántúlon, annak is inkább az északi részén.

Hőmérsékleti szempontból az ország kettészakad, nyugaton 20-25 fok körül alakulnak a csúcshőmérsékletek, miközben keleten 27-30 fokot mérhetünk.

A ciklon súlypontja szerdán már a Balkán fölé helyeződik át, a nyomában pedig csütörtökön újabb felmelegedés indul, újabb kánikula kezdődik 30 fok feletti hőmérsékleti értékekkel.

Forrás: 24.hu

Kép: Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.