A daganatgyanús megbetegedések esetében 14 napról 7 napra csökkentik a nagydiagnosztikai vizsgálatok elvégzéséhez szükséges várakozási időt Budapesten – jelentette be a főpolgármester szerdán sajtótájékoztatón. Az előterjesztésről csütörtökön szavaz a Fővárosi Közgyűlés. Karácsony Gergely a sajtótájékoztatón megköszönte a kormány együttműködését is, hogy tartották a szavukat az év eleji megállapodáshoz. A minisztérium szerint viszont a Kásler Miklós vezetésével felállított szakmai protokollokat kellene követni.

Karácsony Gergely elmondta: a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön szavazhat arról a megállapodásról, amely biztosítja majd azt a célt, hogy felére csökkentsék a nagydiagnosztikai vizsgálatok esetében a várólistát.

A javaslat egy nagyon fontos választási ígéretük végrehajtását szolgálja

- fűzte hozzá.

A főpolgármester hangsúlyozta: a fővárosi önkormányzat már nem fenntartója egészségügyi intézményeknek, de ez nem írja felül a vállalt felelősséget. Reményeik szerint a célra fordítandó plusz kétmilliárd forintos kiegészítő forrással viszonylag sok ember életét tudják megmenteni – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy a kormánnyal történt megállapodás értelmében egy 50 milliárd forintos egészségügyi csomagot kapott a főváros az atlétikai világbajnokság megrendezéséhez szükséges beruházások támogatásáért cserébe.

Az összeg jelentős részét a kerületek a járóbeteg ellátásban használják majd fel, kisebbik részét pedig a daganatos nagydiagnosztikai vizsgálatok várólistáinak megszüntetése érdekében használják fel – mondta Karácsony Gergely.

Havasi Gábor, a főváros egészségügyi tanácsnoka közölte,

2 milliárd forintot fordítanak a célra, és az összegből 31 770 CT-, valamint 9846 MR-vizsgálatot vásárolnak.

Ez az onkológiai iránydiagnózissal végzett CT-vizsgálatok 88 százalékos, az MR-vizsgálatok 62 százalékos bővülését jelenti.

Havasi Gábor azt mondta: garantálni fogják, hogy 7 napon belül elvégzik a velük szerződésben álló szolgáltatók a szükséges vizsgálatokat, és további 3 munkanapon belül leletezik a felvételeket.

A programnak köszönhetően minden budapesti gyorsabban juthatnak az ilyen vizsgálatokhoz – tette hozzá.

Havasi Gábor kitért arra is, hogy az Eurostat adatai alapján

az Európai Unió tagállamai között Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések aránya, és minden negyedik haláleset megelőzhető lenne az országban.

Kérdésekre válaszolva Havasi Gábor elmondta, a program megvalósítása érdekében háromoldalú megállapodást készítettek elő az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel. A szolgáltatókkal a fővárosi önkormányzat szerződik, a kerületeknek pedig meghatározták, hogy mekkora keret áll rendelkezésükre. Ezt a kerületi járóbeteg intézmények szakorvosai tudják felhasználni.

Karácsony Gergely azt mondta,

a betegek mindebből csak azt fogják észrevenni, hogy hamarabb jutnak hozzá a vizsgálatokhoz.

A diagnosztikai programot a teljes önkormányzati ciklusban szeretnék fenntartani – tette hozzá.

A minisztérium szerint a Kásler Miklós vezetésével felállított szakmai protokollokat kellene követni

Karácsony szerdai bejelentése kapcsán a HVG hozzáteszi, hogy az Emmi – illetve az Egészségügyi Szakmai Kollégium Onkológia és sugárterápia Tagozata – szerda délelőtt közleményt adott ki, melyben arra emlékeztettek:

a megfelelő szakmai kontroll nélkül, soron kívül kezdeményezhető CT- és MR-vizsgálatok magában hordozzák annak veszélyét, hogy a betegek egy részénél a szakmai protokollokban meghatározott diagnosztikus sorrend felboruljon, egyes, a pontos diagnózishoz szükséges vizsgálatok esetleg elmaradjanak, vagy éppen ellenkezőleg felesleges vizsgálatok kerüljenek elvégzésre.

Mint írták, a 10 napra történő leletadási kötelezettség azonban nem tudja lerövidíteni a molekuláris patológia leletadáshoz szükséges időigényét és ezt követően a terápiás terv kialakítását.

A soron kívüli CT- és MR-vizsgálatok ígérete önmagában elégtelen a daganatok kivizsgálásának lerövidítésére

– írta a minisztérium, mely szerint vannak olyan esetek, amikor már egy egyszerű citológiai vagy szövettani mintavétellel azonnali diagnózishoz lehet jutni, vagy elég egy ultrahang, endoszkópos vizsgálat is.

A minisztérium emlékeztetett arra is, hogy daganatos betegek kezelése onkológiai szakmai protokollok alapján történik, amit az Országos Onkológiai Intézet 1994-ben Prof. Dr. Kásler Miklós szerkesztésében, az európai országok közül elsőként készített el.

Forrás: HVG, MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.