A koronavírus-világjárvány második hulláma minden mutató szempontjából sokkal erőteljesebb – emelte ki az országos tisztifőorvos az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén.

Müller Cecília szerint a járvány második hulláma sokkal erőteljesebb
Fotó: kormany.hu

Müller Cecília – a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs bizottság előtti beszámolója során – elmondta:

régen szembesült a világ ilyen hatalmas pandémiával. A 2019 végén indult járvány rendkívüli kihívást jelent a világban.

Csütörtökig világszerte csaknem 64 millió fertőzöttet regisztráltak. Jelenleg 41 millió gyógyultat és 1,5 millió elhunytat tartanak számon. Az abszolút számokat tekintve a legtöbb fertőzött és áldozat az Egyesült Államokban van, amelyet szorosan követ Brazília.

Magyarországon március 4-től (az első esetek regisztrálásától) november 22-ig 3891-en hunytak el a koronavírussal összefüggésben. A járvány első hullámában 605 igazolt fertőzött hunyt el, az összes elhunyt 15,5 százaléka, 84,5 százalékuk a második hullám áldozata.

Azon elhunytak aránya, akiknél más alapbetegséget, társbetegséget nem tártak fel, jelenleg 4-7 százalék

- mondta Müller Cecília.

A korcsoportos eloszlást kifejtve elmondta: az első hullámban inkább az idős korosztály volt érintett. A fertőzöttek 14 százaléka 80 év feletti volt, 9,8 százalékuk a 70-79 éves korosztályba tartozott. Azt is megfigyelték, hogy a férfiak között magasabb volt a fertőzöttek száma.

A második hullám elején a 20-29 éves, majd a 10-19 éves korosztály volt leginkább érintett, később az egyre magasabb életkorú korosztály is bevonódott. Jelenleg a fertőzöttek átlagéletkora 40 év, az elhunytaké 76 év – fejtette ki.

Most már nincs olyan település, amely ne lenne érintett a járványban. A fertőzésben leginkább érintett megye Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megye, míg a legkevésbé Tolna, Somogy és Baranya érintett. Ezen megyék járványügyi számai másfél-kétszeresen térnek el az országos átlagtól.

Elmondta: elindult a célzott csoportos tesztelés, a PCR-vizsgálatok száma és lehetősége pedig kibővült. Több laborban végzik a vizsgálatokat, mentődolgozók, egészségügy szolgáltatók, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szűrőbuszai, az Országos Vérellátó Szolgálat dolgozói is részt vesznek a tesztelésben.

Az országos tisztifőorvos szólt a járványügyi intézkedésekről, az egészségügy szolgáltatókat segítő eljárásrendről, a nemzeti oltóanyaggyár létrehozásáról is. Müller Cecília azt mondta:

a magyar vakcinafejlesztés jól halad.

Elmondta: megjelent az oltási igény felméréséről szóló jogszabály. Bízik benne, hogy Magyarország kötelező védőoltási rendszere elegendő bizalmat kelt a lakosságban, így élni fognak az oltás lehetőségével, hogy megfékezhessék a pandémiát.

A bizottsági ülés elején Kósa Lajos, a testület fideszes elnöke elmondta, időkeretes ülést tartanak, így a beszámolók után a kérdésekre és véleményekre 5-5 perc állt rendelkezésre.

A felszólaló kormánypárti és ellenzéki képviselők valamennyien köszönetüket fejezték ki a védekezésben részt vevőknek, többen is kiemelték a kórházakban dolgozó orvosok és ápolók munkáját.

Kósa Lajos egyebek mellett a vakcinalehetőségekről kérdezett. Müller Cecília elmondta, többféle vakcina érkezhet egy időben Magyarországra. Valamennyi típusút 2-szer kell beadni, 3-4 hét múlva ugyanazzal a vakcinával meg kell ismételni az oltást.

Lukács László György, a testület jobbikos alelnöke megkérdezte: Magyarországon mely minisztérium foglalkozik az oltási menetrenddel. Müller Cecília elmondta: a menetrendet az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinálja, az NNK közreműködésével. A krónikus betegekkel és a védekezésben részt vevőkkel kezdik az oltást, majd terjesztik ki a kört a lakosságra. A vakcinainfo.gov.hu oldalon hamarosan lehet jelezni, hogy ki szeretné beoltatni magát. A nyugdíjasok számára hagyományos módon tervezik ezt a felmérést.

Vadai Ágnes (DK) alelnök erősen bírálta a koronavirus.hov.hu oldalt. Azt kérdezte, lesz-e idősoros adatokat ismertető oldal, ahol a kórházi ágyak foglaltsága, a tesztek számának alakulása is követhető.

Kérdezett továbbá arról, hogy tavaszhoz hasonlóan miért nem kapnak most is tájékoztatást az önkormányzatok a karanténban lévőkről.

Müller Cecília kiemelte: az elvégzett tesztek számát folyamatosan közzéteszik a koronavirus.gov.hu oldalon. Az adatszolgáltatással kapcsolatban elmondta: ez egy rendkívül bonyolult folyamat, nemcsak számokat kell összeadni, hanem valamennyi adatszolgáltató rendszerből kell egy validált adatsort összeállítani.

Elmondta: sok kifogás érkezett amiatt, hogy a pozitív esetekről értesítették az önkormányzatokat. Különösen kis településeken beazonosítható a fertőzött ember, akit így szegregáció érhet. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy így is bárki kérheti az önkormányzat segítségét.

Harangozó Tamás MSZP-s bizottsági tag többek között arról kérdezett, hogy a szociális ágazat tesztelését miért nem sikerült megvalósítani. Ő és Simon Miklós fideszes alelnök is kérdezett arról, hogy az idei influenzaszezonra biztosított-e az oltóanyagellátás. Az MSZP-s képviselő felvetette azt is, hol van az a 4 komponensű oltóanyag, amit a kormány felvásárolt, és miért volt erre szükség. Müller Cecília cáfolta, hogy a szociális ágazatban ne valósulna meg a tesztelés. Az influenza elleni védekezéssel kapcsolatban elmondta: a legutóbbi heti jelentés szerint jelenleg is minden megyében rendelkezésre áll még oltóanyag. Arra kérte a háziorvosokat, ha igényelnének még vakcinát, jelezzék a járási népegészségügyi osztály felé. Kiemelte: a kormány nem foglalt le semmit, azért vette meg a 4 komponensű oltóanyagot, hogy az is mindenki számára elérhető legyen térítésmentesen.

(MTI)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nezelodo
Nem szabadna ilyent mondani Cilike néni, hogy a második félidő erősebb, hiszen állig felfegyverkezett a mini elnökünk, és útját kellett hogy állja! Ja közben elfelejtette a nagy izgalomban meg az állig magukra aggatott fegyverek miatt az emberminiszter megrendelni a szokásos influenza oltóanyagot! Vagy arra voltak kiváncsiak, hogy a covid meg az influenza mire megy együtt a nyugger társadalomban? Pedig most megrendeltek 350000-et de az csak január végére készül el. Nem kellene kitörni Kásler doki alól a széklábakat, mert az már lassan egy éve is későn lett volna!?
Gazella
@nezelodo: lesz még harmadik és negyedik félidő is! Minél tovább tart annál erősebben fog mutálodni a vírus. S még hozzá csapódik a kanyaró ...
legott
"Müller Cecília szerint a járvány második hulláma sokkal erőteljesebb" - 2020 12. 03.-án sikerült ezt felismernie Müller Cecíliának.
Múller Cecília 62 évesen halad a korral (a kinézete alapján, ha 85 éves lenne, tagadhatatlan tíz évet, de akkor még mindig ott van 13 év, amivel nem tud elszámolni)

www.youtube.com/watch?v=5YPzzbDQMvQ
134.bátor
Ezt az infantilis szipirtyót meglátom, pánikszerűen kapcsolgatni kezdem a 156 csatornát,csak ne lássam azt a buta,hazug pofáját
kereső
Tényleg Cecile? Mindezt december 3.-án? Eddig hol tetszett lenni? Vagy most kell megalapozni a hétfői döntést- amikor is nem a lazitásokat, hanem a szigoritásokat kéne bejelenteni . Na de majd a polihisztor mekk elekünk eldönti.
simmering73
Aki egy icipicit is jártas a matematika világában az mind látja ezt.
nezelodo
@kereső: Ne kárhoztasd, egy apró munkára programozott ANTSZ alkalmazott nem gondolkodik globálisan, mert a munkájához az nem kell, amit egyébként általában nagy alapossággal végezett. Nem ő a hibás, hanem az aki odatette bábnak. Nem a levegőbe beszélek, volt a tágabb családban is ilyen szakember.
nezelodo
@Gazella: A kanyaró éppen elég gondot okozott Békés és az egykori Csongrád megyében, az elmúlt években, és az átkereszteléssel sem torpan meg a megyehatáron, a határon túli oltatlan tesók jóvoltából. (Ha meg elköt valamelyik egy bringát pl Kisteleken, rögtön külföldi állampolgár lesz, kistelekjárás.hu)
Gazella
@kereső: Ne ezt a szerencsétlen banyát szidd le! Hanem a dagadékot! Ő ad utasítást, hogy melyik lojális mikor szólalhat meg és mit mondhat!
kereső
@Gazella: Felnőtt, állitólag tanult intelligens emberről van szó, nem gyermekről- vagy szenilis vénségről. Önálló gondolatokkal bir. És elvállalt egy olyan poziciót- amelynek kabátja láthatólag nagyon nagy rá. Akkor miért ne? Nem kötelező hülyének lenni, még akkor sem,ha orbán mondja. És, ha azt is figyelmebe veszem, hogy Cecilönkün ember életek múlnak- azon, hogy hazugságokat terjeszt , mint tisztifőorvos, akkor miért is ne őt szidjam? Nem kötelező még "szerencsétlennek" sem lenni.@nezelodo: neked is szól a válaszom, azzal, hogy ő nem egy ANTSZ (ami már nincs is) alkalmazott- ő lenne!! Magyarország tisztifőorvosa, akinek az eü. törvényből fakadóan nem ez lenne a dolga, hogy a habonyrogán által megszövegezett napi jelentést felolvassa.Miért is nem ő az "operatavi törzs" feje???Igenis kárhoztatom, azzal együtt, hogy az egész kib@xottul elcseszett járvány kezelésért a fő bűnös orbán, Cecile meg szorosan a nyomában.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.