Ritkán látható égi jelenség lesz megfigyelhető hamarosan: az egykori betlehemi csillag jelenségét érdemes megnéznie akkor is, ha Önnek nem a csillagászat a hobbija.

Ki ne hagyja! Húsz év után ismét látható lesz a betlehemi csillag

Fotó: Alan Dyer/VW PICS/Universal Images Group - Getty Images

A hamarosan feltűnő égi jelenség – vallástörténeti kapcsolódása szerint a betlehemi csillag – a Jupiter és a Szaturnusz együttállását takarja. A két óriásbolygó napokon belül olyan rendkívül közel lesz egymáshoz, mindösszesen 6 ívpercre, hogy egy rosszabb szemű ember egy fénylő pontnak fogja őket látni – fogalmazott az InfoRádióban Boldog Ádám csillagász, megjegyezve, hogy a Krisztus születését megelőző héten, amikor szintén együttállás volt, picit távolabb foglaltak egymástól helyett, így ezúttal még látványosabb lehet a betlehemi csillag jelensége.

A két bolygó együttállására 20 évente kerül sor, de mindig kicsit más a távolság. Mindez abból adódik, hogy a Szaturnusznak nagyjából 30 éves a keringési periódusa a Nap körül, míg a Jupiternek körülbelül 11 év. Amikor utóbbi látszólag leelőzi az égbolton a Szaturnuszt, akkor látható, hogy milyen közel kerülnek egymáshoz. Egyáltalán nem triviális, hogy mindig a mostanihoz hasonló közelségbe kerülnek – jegyezte meg a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa –, ilyenre legutóbb több száz éve kerül csak sor, és legközelebb is csak 2080-ban számítható.

Bár a két óriásbolygó december 21-én lesz egymáshoz képest a legközelebb, már most is érdemes szabad szemmel figyelni a jelenséget, ahogy inkább egymás felé az égbolton. Az egyik napon körülbelül egy fokra lesznek egymástól, amit leginkább úgy lehet szemléltetni, hogy ha kinyújtjuk a kezünket, akkor a kisujj pont befér a két égitest közé – magyarázta Boldog Ádám –, míg ez a távolság december 21-én már csak a kisujj tizedét fogja jelenteni.

Akit pedig mélyebben is érdekel a megfigyelhetőség, valamint a két bolygó együttállásának okai és mitológiája, javasolt a Svábhegyi Csillagvizsgáló előadása, amely december 20-án lesz az online térben, Kis Áron előadásában.

Infostart

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.