A vásárlók és az ágazati szereplők pozitív visszajelzései alapján az Agrárminisztérium január 1-jétől újabb termékköröknél teszi kötelezővé a származási információk jelölését, a jövőben már a nem előre csomagolt tojást is zászlóval kell ellátni – közölte a Agrárminisztérium (AM) szerdán.

Az AM közleménye szerint a nem előrecsomagolt élelmiszereknél az utóbbi egy évben folyamatosan bővült azoknak a termékeknek a köre, amelyeknél az értékesítés helyén jól láthatóan fel kell tüntetni a származási ország nevét, bizonyos esetekben pedig a zászlóját is. A jogszabály-módosítást minden esetben az érintett szakmai szervezetek kezdeményezték az Agrárminisztériumnál.

Mint ismert a tojások esetében mind az előrecsomagolt (dobozos), mind a nem előrecsomagolt (ömlesztett) termék esetében a tojáshéjon fel kell tüntetni az ISO országkódot tartalmazó termelői kódot, amely jelentésének magyarázatát a csomagoláson, ömlesztett tojás esetében pedig az értékesítés helyén jól láthatóan és könnyen olvashatóan fel kell tüntetni. A tojás származási országára vonatkozó információ a fogyasztók számára így eddig csak közvetetten jelent meg jól láthatóan és egyértelműen – emlékeztetett tárca.

A minisztérium felhívta a figyelmet: a január 1-jén hatályba lépő – 36/2014. (XII. 17.) FM- rendelet újabb módosítása értelmében az ömlesztett formában értékesített tojások esetében, a származási országot szövegesen is fel kell tüntetni a termék közelében. Illetve az ország zászlaját (legalább 50 mm x 30 mm méretben) is kötelező megjeleníteni az eladás helyén.

A jelölés kiterjesztésével a vásárlók lényegesen könnyebben tudnak majd tájékozódni a termék származásával kapcsolatban, és ezzel a hazai termelők pozíciója is megerősödhet a piacon – összegezte az AM.

Forrás: MTI

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Érteni vélem , de azért van még mit javítani. Kérem, a kínai termékeken legyenek szívesek feltüntetni az ártalomra vonatkozó információkat, a gyermek- és rabszolgamunkát, a környezetszennyezést, a márkalopást. A magyar árun pedig szerepeljen , kinek a beruházásával készült, csak, hogy tudjam, mit ne támogassak a pénzemből.
Ja: a magyar zászló mellé tessenek azért a székelyt is odanyomni, elvégre ők is magyarok, és, ha a Parlamenten loboghat a zászlójuk, ami, lássuk be, elég röhejes, akkor legyen már ott a tojáson is! Legyünk következetesek!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
Lehetőleg má a tyúxar is legyen nemzetiszínű, és banánillatú.
csak úgy....
@Sámannus: el vagy ám kényeztetve! oszt mit játszon ha belelépsz? :)
Sámannus
@csak úgy...: Kossuth Lajos azt izente
Tyúkszarba lépj ne fideszbe!
Édes drága egy Lajos bátyám a szívemből beszélsz látod követem a parancsod. A kotlős szar amit Schmidt Mariska tojik az sokkal bűzösebb azt inkább ne kérjed! Jó -e?
legott
A székelyek nem magyarok, hanem székelyek.
A székelyek nem a magyarságért küzdenek, hanem a székelységért.
A székely viccek pont azért olyanok, amilyenek, mert a székelyek ilyenek... olyanok.
Köcsög geci az összes !!!
legott
Tudsz magyarul, faszszopó székely?
A török gyrosos is tud, baszd meg az anyád!
legott
A nagy sokára kitalált székely zászló nem keresztény, hanem iszlamista shit!
Sok gondolkodás után ennyire futotta, székely büdös paraszt?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.