Decemberben az oktatási feladatellátási helyek 37 százalékában volt vagy digitális munkarend, vagy rendkívüli szünet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) adatai szerint decemberben az összes óvodai és iskolai feladatellátási hely 37 százalékában volt szükség tanügyi intézkedésekre (rendkívüli szünet, digitális munkarend elrendelése) – ez derült ki azokból az adatokból, melyet a Népszavának küldött meg a minisztérium. A lap úgy számolt, hogy mivel országosan a köznevelési intézmények száma mintegy 13,5 ezer, így karácsony előtt legalább ötezer helyszínen kellett intézkedni.

Szakszervezeti felmérés: az általános iskolai tanárok 22 százaléka elkapta a koronavírust ősszel

Fotó, címlapkép: Illusztráció/pexels.com CCO

Az EMMI szerint a helyzet most kedvezőbb, kedden az óvodák 2,1 százalékában, és az általános iskolák 3,6 százalékában volt rendkívüli szünet, vagy digitális munkarend elrendelve.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint a december 37 százalékos fertőzöttségi arány meglepően magasnak mondható, különösen úgy, hogy a középiskolák novembertől áttértek a távoktatásra.

Az alelnök szerint nem meglepő viszont, hogy a nyitva maradt általános iskolákban fertőződött meg a legtöbb pedagógus, a PSZ reprezentatív felmésére szerint az általános iskolai tanárok 22 százaléka kapta el a fertőzést ősszel. A kutatás szerint – melyet a PSZ a 21 Kutatóközpont segítségével készített – összességében a tanárok 19 százalékának volt már pozitív koronavírustesztje.

Totyik elmondta, ez nagyjából 30 ezer pedagógust jelent, ám azt meglepőnek találta, hogy nem az idősebb tanárok voltak többen a fertőzöttek között: a fiatalabb korosztályhoz (18-29 évesek) tartozó tanárok negyede (24 százalék), a 30-59 évesek 19 százaléka, a 60. életévüket már betöltő pedagógusok 15 százaléka kapta el a fertőzést. Az alelnök úgy látja, ez azt mutatja, hogy az idősebb kollágák jobban vigyáztak magukra.

A kutatás kitért a 100 százalékos táppénz kérdésére is (Kásler Miklós EMMI-miniszter még tavaly szeptemberben ígérte meg, hogy az iskolákban megfertőződött tanárok 100 százalékos táppénzt kapnak), az érintettek 19 százaléka számolt be arról, hogy megkapták táppénzben a 100 százalékos bért. Totyik Tamás szerint ez 5-6 ezer tanárt jelent. Kitért arra is, hogy közérdekű adatigényléssel fordultak a tankerületi központokhoz, szakképzési centrumokhoz, valamint a Magyar Államkincstárhoz azért, hogy pontos számot kapjanak a 100 százalékos táppénzben részesült tanárokról.

"A PSZ és a 21 Kutatóközpont felmérésből az is kiderült, hogy a pedagógusok 43 százaléka beadatná a koronavírus elleni védőoltást, 36 százalékuk még nem tudja, 21 százalékuk pedig nem adatná be. A legnagyobb arányban (64 százalék) a gimnáziumokban tanítók adatnák be maguknak a vakcinát, legkevésbé (27 százalék) pedig az óvodapedagógusok. Az is igaz, hogy a bizonytalanok aránya náluk a legmagasabb (47 százalék)"

- olvasható a Népszava cikkében.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Ez csak egy felmérés.
A lengyeleknél a pedagógusok tesztelése során derült ki, hogy - sok esetben az érintettek nem is tudtak róla - fele koronavírusos.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.