Januárban is volt egy nagyobb festmény-beszerzés, a mostani vásárlással együtt már 666 milliónál jár a jegybank a hozzá köthető cégekkel együttvéve.

A Napi.hu cikke szerint 558 millió forintért vásárolt meg a jegybank egy magánszemélytől hét festmény (három Hantai Simon- és négy Reigl Judit-festményt), a közbeszerzési felhívás nélküli beszerzésen csak a képek eladójával tárgyaltak. A szerződéskötést a vevő MNB-Ingatlan Kft. tette közzé az uniós közbeszerzési értesítőben (TED).

Több mint félmilliárdért vett meg hét festményt a Magyar Nemzeti Bank egyik cége egy magánszemélytől

Fotó, címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikk szerint a szerződés becsült ellenértéke 675 milló forint volt, a hét képet pedig Makláry Kálmán Ferenc adta el (aki a Kálmán Makláry Fine Arts galériát működteti), és február 18-án kötött vele szerződést az MNB leányvállalata.

A szerződés becsült ellenértéke 675 millió forint volt. A hét kép eladója a Kálmán Makláry Fine Arts galériát működtető Makláry Kálmán Ferenc volt, akivel február 18-án kötött szerződést az Magyar Nemzeti Bank leányvállalata.

Hantai Simon magyar származású francia festőtől a Pliage (1962; akril, vászon), az Aquarelle (1971; akvarell, vászon) és a Panse (1964; olaj, vászon) című műveket, míg a szintén magyar származású és Franciaországban élő Riegl Judittól az Ember (1968; olaj, vászon), a Folyamat (1975; vegyes technika, vászon), Hidrogén, Proton, Fém (1984, vegyes technika, vászon), valamint a Súlytalanság élménye (1966; olaj, vászon) című műveket vették meg.

"Az MNB Pallas alapítványai által felújított és tulajdonolt Ybl Budai Kreatív Ház (a Várkert Bazár előtti Ybl Miklós által tervezett egykori vízgépház épülete) tavaly ősszel kiállítást rendezett "a pliage technika nagymesterének", Hantai Simonnak az életművéből.  

Mint a Napi.hu megírta, januárban a jegybank 14 darab Molnár Vera festményt vásárolt 107,9 millió forintért. A múlt évi műalkotás vásárlása meghaladta a kétmilliárd forintot. Idén a vásárlási összeg 666 millió forintnál tart - olvasható a cikkben.

Forrás: Napi.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Érdekes, hogy a nácik is milyen erős vonzalmat éreztek a művészetek iránt. Igaz ők nem fizettek egy petákot sem érte.
Nessy
@simmering73: Most is mi fizetjük a vásárló helyett!
vitriol
matolcsiék versenyben költik a pénzünket orbánékkal. Ki lesz a győztes?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.