Megugrott a nagy összegű adóhiányosok összesített tartozása. A NAV a bírságokkal együtt 80 milliárd forintot hajtana be azon a 72 adózón, akiknél 2021 első negyedévében jelentős összegű adóhiányt állapított meg. A listavezető vállalkozás tartozása 30 milliárd forint – számolt be vasárnap a Napi.hu.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szankciós céllal rendszeresen közzéteszi a nagy összegű adóhiánnyal rendelkező adózók nevét és lakcímét, illetve székhelyét. Idén az első negyedévben véglegessé vált határozatban 72 adózónál (41 magánszemélynél és 31 szervezetnél) állapítottak meg jelentős összegű, azaz magánszemélyeknél 10 millió forintot, gazdasági és egyéb szervezeteknél pedig 100 millió forintot meghaladó adóhiányt – derül ki a friss adatokból a lap szerint. Ők azok, akik nem tettek eleget fizetési kötelezettségüknek a határozatban megállapított határidőben.

A most közzétett "szégyenlistán" hét adósnak is egymilliárd forintot meghaladó adóhiánya van. 

A negyedévente közzétett feketelistát a Group Mineralix Kft. vezeti, a 12 milliárdos adóhiány mellé bő 18 milliárd forintos bírság és késedelmi pótlék társul.

A kft.-t 2017. április végén egy ismert budapesti, Honvéd utca 8. szám alatti székhelyszolgáltatós címre jegyezték be, „egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenység” főtevékenységgel, valamint villamosenergia- és gázkereskedelemre, ügyvezető-tulajdonosa egy észt lakcímmel rendelkező személy.

„Az adóslista 2. és 3. helyén álló társaságoknál is tetemes adóhiányt (3,7-3,7 milliárd forint) állapított meg a NAV: az Energogupl Hungary Kft.-t és Glerojatec Energos Kft.-t is két évvel ezelőtt alapította egy-egy lengyelországi, radomi lakóhelyű magánszemély, vegyestermékkörű nagykereskedelem fő tevékenységgel. A cégek nem tettek közzé az igazságügyi tárca oldalán beszámolót a tevékenységükről” – írja a portál.

A magánszemélyek listáján 260 milliós adóhiánnyal lehetett az első helyre kerülni.

Magánszemélyek ezúttal nem fértek bele a top 10-es listába, a baranyai Máza községben lakó Forrai Csaba 260 milliós adóhiánnyal a 14. helyre került (az ő neve a cégadatokban húsz vállalkozásban is feltűnik). A hatvani Ács Norbertnél 204 milliós, az aszódi Tóth Ádámnál 200 milliós adóhiány állapítottak meg.

Az első negyedéves listára felkerült a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) által alapított szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Gimnázium is, amelynél 160 milliós adóhiányt és 85 milliós jogkövetkezményt állapított meg az adóhivatal – teszi hozzá a Napi.hu.

Nemrég az adóhivatal azoknak a szégyenlistáját tette közzé, akik legalább fél éve nagy összeggel lógnak az államnak: Hajdú Péter volt cége, a Sólyom légitársaság alapítója, és Brókermarcsi is a nagy adótartozók listáján.

Forrás: Napi.hu, 24.hu

Címlapkép: Pixabay cco

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ila51
Na lám , ebben a sávban már dicsőség fent lenni . A kicsiket beszedik egyből , ellehetetlenítik . Annyit is érnek .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.