Idén már nagy az esély, hogy aki megteheti, az nyaralhat külöldön. A Blikk.hu összeszedte, hova lehet utazni jelen állás szerint Magyarországról.

Figyelem! Ezekre a helyekre utazhatunk, ilyen feltételekkel. Van ahova nem elég a két oltás sem

Illusztráció: Pixabay.com

A helyzet még folyamatosan változik, de az EU nem akarja veszni hagyni a turisztikai szezont. Erre az EUs Covid-útlevél lehet a megoldás, ami remélhetőleg június végéig el is készülhet. A mostani lista a pillanatnyi állást tükrözi, illetve ahol lehet tudni, ott a közeljövőben meghozni kívánt feltételek is le vannak írva – írja a Blikk.hu.

HORVÁTORSZÁG

Feltételek: Általános határátlépési korlátozás van érvényben az EU azon tagállamból érkezők számára, akik nem tartoznak az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti „zöld” (járványügyi szempontból biztonságos) kategóriába. Jelenleg Magyarország nem tartozik a zöld kategóriába, így csak 48 óránál nem régebbi negatív teszttel lehet belépni, vagy kötelező 10 napos karantén vár az utazóra.

Oltás: A második oltást követő 14 nap után az utazó mentesül a tesztelési- és karantén kötelezettség alól. A konzuli szolgálat így tájékoztat hogy az oltásokról szóló teljes dokumentációt tartsák maguknál.

Egyéb: A belépéskor kötelező az utasok járványügyi regisztrációja.

GÖRÖGORSZÁG

Feltételek: Az utazás megkezdése előtt minimum 24 órával mindenkinek kötelező a regisztráció, azaz az ún. Passenger Locator Form (PLF) kitöltése.

Oltás: A második oltás után 14 nappal lehet szabadon beutazni, az orosz és a kínai oltást is elfogadják. Az állami szerv által kiállított igazolásnak angolul is tartalmaznia kell a következő információkat: beoltott személy teljes neve, az alkalmazott vakcina típusa, és a beadott adagok száma. Más esetben 72 óránál nem régebbi PCR tesztre van szükség. Karantén kötelezettség nincs.

Egyéb: Görögország szárazföldi határai közül a turisták számára beutazásra jelenleg csak a görög-bolgár határszakasz (Promahonasz) van nyitva.

SZLOVÉNIA

Feltételek: Május elsejétől Magyarország állampolgárai korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphetnek be Szlovéniába a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltottságot igazoló magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány). Más esetben 48 óránál nem régebbi teszt, vagy 10 napos hatósági karantén szükséges.

Oltás: Csak a második oltás után 14 nappal lépnek életbe a beoltottságért járó kedvezmények, a könnyítés az orosz és a kínai vakcinával beoltottakra is érvényes.

Egyéb: Beutazási regisztráció nem szükséges.

SPANYOLORSZÁG

Feltételek: A Spanyolországba légi vagy vízi úton történő beutazáskor valamennyi beutazónak, aki kockázatosnak minősített országból (többek között Magyarországról) érkezik, rendelkeznie kell egy 72 óránál nem régebbi negatív teszttel, melyet spanyol, angol, francia vagy német nyelven állítottak ki (magyar nyelven kiállított dokumentum esetén szükséges annak hiteles fordító általi lefordítása spanyol nyelvre).

Oltás: Jelenleg az igazoltan beoltottakra vonatkozóan ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az oltással nem rendelkezőkre. Júniustól várhatóan elfogadják az EU-s „vakcinaútlevelet” és talán egyéb oltási igazolványokat is.

Egyéb: Az országba légi vagy vízi úton történő beutazáskor minden beutazónak szükséges kitöltenie egy formanyomtatványt (Formulario de Control Sanitario), amelyet belépéskor az egészségügyi ellenőrzés során kell bemutatni.

AUSZTRIA

Feltételek: Mivel Magyarország jelenleg magas fertőzöttségi mutatókkal rendelkezik, a belépés időpontját megelőző 72 órában készült negatív PCR vagy antigén teszt birtokában lehet beutazni Ausztriába. A beutazás előtt regisztrálni kell.

Oltás: Az oltás megléte vagy a korábbi megbetegedés a beutazási feltételek teljesítése alól nem mentesít.

Egyéb: Május 19-től várhatóan mentesülnek a beutazási korlátozások alól az európai járványügyi hatóság által zöld vagy narancs zónába sorolt országokból beutazók (Magyarország jelenleg vörös zónában van).

NÉMETORSZÁG

Feltételek: Magyarország rizikóterületnek számít, a turisztikai célú beutazás jelenleg nem megengedett. Az egyéb okból beutazóknak 48 óránál nem régebbi negatív teszt felmutatása szükséges.

Oltás: Jens Spahn egészségügyi miniszter szerint a közeljövőben a teljes beoltottsággal rendelkező utazóknak nem lesz szükségük negatív tesztet felmutatni a beutazáshoz. Most azonban a beoltottság még nem jár extra jogosultságokkal a beutazáskor.

Egyéb: A szabályok beutazás után 10-14 nap karantént írnak elő, ennek időtartama és feltételei tartományonként változnak, utazás előtt érdemes ellenőrizni.

SZLOVÁKIA

Feltételek: Az országba 14 napos kötelező karantén és a karantén 8. napján fennálló tesztelési kötelezettség mellett lehet beutazni, amennyiben nem ingázásról vagy tranzitútról van szó.

Oltás: Az oltás nem mentesít a karantén alól, de a karantén akár már az első napon is véget érhet egy Szlovákiában saját költségre elvégeztetett RT-PCR teszt negatív eredményével, de csak ha aznap végeztetik el a tesztet. Ez azokra vonatkozik, akik az mRNS típusú (pl.: Pfizer, Moderna) oltás 2. adagját is megkapták, és az oltástól eltelt több mint 14 nap, vagy a vektor alapú (pl.: AstraZeneca) oltás 1. adagját megkapták, és az oltástól több mint 4 hét telt el.

Egyéb: A magyar oltási igazolványt Szlovákia jelenleg nem fogadja el.

OLASZORSZÁG

Feltételek: Az országba negatív teszttel belépőkre ötnapos karantén vár, mely az öt nap leteltét követően újabb negatív teszteredmény esetén szűnik meg. A negatív teszt hiányában belépők 14 napos elkülönítés és egészségügyi megfigyelés alá esnek, amelyből szintén negatív teszttel lehet szabadulni.

Oltás: Nincs oltási kötelezettség, és a beoltottak nem részesülnek jelenleg kivételes elbánásban.

Egyéb: Az Olaszországba beutazók kötelesek felvenni a kapcsolatot a lakóhely vagy tartózkodási hely szerint illetékes helyi egészségbiztosítási szervvel (ASL)

CIPRUS

Feltételek: A Ciprusra történő utazáshoz a „Cyprus Flight Pass” elektronikus platformot az utazás megkezdése előtti 24 órában elektronikusan kell kitölteni. A szigetre utazók így kapják meg az úgynevezett „flight pass”-t, amely az országba való belépéshez szükséges. Aki a kérelmet nem elektronikus formában tölti ki, vagy anélkül érkezik a szigetre, 300 eurós büntetésre számíthat, vagy pedig a hatóságok visszafordítják a kiindulási országba.

Oltás: A teljesen beoltott utazók május 10-től várhatóan szabadon beléphetnek az országba a második oltás beadásának napjától. Ez az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákra (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen), valamint a Szputnyik-V-re vonatkozik. A „zöld” kategóriába sorolt, alacsony járványügyi kockázatú országokból szabadon lehet beutazni. Magyarország jelenleg „vörös” kockázatú országnak számít.

Egyéb: Amennyiben az utazó a PCR tesztet az országba érkezéskor végezteti el, akkor a teszt eredményének megérkeztéig önizolációban kell maradnia.

Forrás: Blikk.hu

Címlapkép:

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kissé felnőttem
a külöldöt hol lehet meglelni tud valaki közelebbit is ja hogy a lédi popo alatt?? o erre nem gondoltam de a nyomda ördöge ???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.