A G7.hu számolt be róla, hogy három olyan járás is volt az országban, ahol március elejéig minden tizedik azonosított koronavírus-fertőzött belehalt a betegségbe – ez borzasztóan rossz arányt jelez.

Hatalmas a szakadék – vannak olyan országrészek, ahol minden tizedik azonosított koronavírus-fertőzött meghalt
Kép:Pixabay

Országosan 100-ból négy ember volt a halálozási mutató, de másfél tucatnyi járásban még a 3 százalékot sem érte el az arány. Ez is elég jól mutatja, hogy Magyarországon belül nagyon eltérőek voltak a betegség túlélésének esélyei.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a K-Monitor februári adatkérését teljesítve május végén közzétette a járvány települési szintű adatait. Ebből azt tudhattuk meg, hogy a pandémia tavaly márciusi kitörése és idén február 14-e között mennyien fertőződtek meg, illetve hogy a 2021. március 4-ét megelőző egy évben hány koronavírus-fertőzött veszítette életét.

Az NNK által közzétett számok szerint országosan a fertőzöttek 4 százaléka veszítette életét, a teljes népességszámhoz viszonyítva pedig 0,16 százalékos volt a mortalitás.

Budapesten pontosan ugyanezek a számok adódtak, az egyes járások között azonban már jelentős eltérések voltak.

A Szikszói az Encsi és a Devecseri járásokban például az azonosított fertőzöttek több mint tizede halt meg, miközben Kapuvár és Várpalota környékén ugyanez az arány 2,3 százalék volt.

Népességarányosan a legtöbben a sümegi járásban veszítették életüket, itt az országos 0,16 százalék több mint duplája volt a halálozás. Ebben azonban szerepet játszik az is, hogy a járásban kifejezetten erős volt a járvány, nagyon sokan fertőződtek meg már a harmadik hullám előtt is.

Korábban a statisztikai hivatal halálozási adatai alapján már írtunk róla, hogy megyei szinten egyes betegségtípusok gyakorisága erősen együtt mozog az ezer fertőzöttre jutó Covid halálozással.

A koronavírus leginkább az ország azon járásaiban volt pusztító, ahol gyakoriak a csont-izomrendszer és kötőszövet betegségei, a mentális és viselkedés zavarok, illetve a keringési rendszer és az emésztőrendszer betegségei

Általában véve elmondható tehát, hogy azokban a térségekben, ahol többen szenvednek valamilyen betegségben, súlyosabb következményekkel jár a koronavírus-járvány.

Mindez magyarázatot adhat arra, hogy a nem túl fényes egészségügyi állapotú magyar lakosság körében miért haltak meg nemzetközi összehasonlításban is rendkívül sokan a koronavírus következtében.

Forrás:G7.hu
Címlapkép:Pixabay

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Duke Nukem
Orbán Viktor nem boldogan és főleg nem öregen fog eltávozni az árnyékvilágba.
Még van pár éve hátra Orbánnak, amíg ki nem nyírom. Nem bízom másra. Sk akarom intézni. Látni akarom, ahogy kihuny a fény a szeméből (szerintem ezzel a felesége is így van - szóval a felesége előtt vágom haza Orbánt. hogy ő is lássa. ahogy kihuny a fény a szeméből - a büdös gyökérnek)
Ne aggódj, meg tudom oldani.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.