Szlávik János infektológus főorvos a Mandinernek adott interjújában elmondta, hogy az egészséges embereknek elég két oltás – írja a hvg.hu.

Szlávik elárulta, kiknek ajánlja a harmadik oltás felvételét
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szlávik véleménye szerint itthon sem lehet elkerülni a negyedik hullámot, de az nem lesz olyan súlyos, mint a harmadik. Azt is elmondta, hogy a delta-variáns az oltatlanokat veszélyezteti súlyosabban – írja a hvg.hu.

Sok országban javasolják a harmadik oltás felvételét a második vakcina beadását követő négy-hat hónappal, elsősorban azoknak, akiknek koruknál vagy az immunrendszerüknél fogva alacsonyabb a védettségük

– nyilatkozta Szlávik a mandiner.hu-nak.

A hatvan év felettiek, az immunhiányos, daganatos, hematológiai betegek, a szervátültetettek, vagy immunrendszerüket károsító kezelésben részesülők tartoznak ide, ezért nekik javosolt a harmadik oltás.

Az elhíresült két kínai vakcinát kapók közül sokan úgy gondolják, nem védettek, ezért ők, ha kérik, kaphatnak harmadikként egy más típusú vakcinát is. Ő azonban nem ért egyet azzal, hogy a Sinopharmmal oltottak ne lennének védettek, és hogy ne lenne hatékony a kínai vakcina. A védettséget nem csak az antitestszint alapján állapítják meg, azt is figyelembe kell venni, hogy az oltottak hány százaléka lesz súlyos koronavírusos beteg vagy veszíti életét. 

A főorvos szerint egy egészséges embernek elég két oltás, de valaki mégis szeretne egy újabbat, konzultáljon egy orvossal.

A harmadik oltás emelheti a védettség szintjét, de arról még vita van, mennyivel. Az is tény, hogy a delta variáns ellen kevésbé hatékonyak a vakcinák, de Szlávik szerint az oltottak még így is ritkán kerülnek kórházba.

Forrás: hvg.hu, mandiner.hu
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
egy egészséges embernek egyre sincs szüksége...ők az a 90 %-ék...akiken észrevétlenül, tünetmentesen átfutott, mint egy nátha...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Lepényleső
...tehát nem mondott semmit,és mindent,- fogalma sincs az egészről neki sem?
Gazella
Kinai vakcina sokkal hatásosabb mint a nyugat vakcinái.. Kinai ( és a szputnyik is)még mindig a hagyományos módon lett kikisérletezve.
A többi vakcinákkal meg az emberiségen kisérleteznek. Egyiknél se lehet igazándiból, hogy mennyire hatásossak.
istván irén
@Gazella: Látom te vagy a fidesz esze a Nobel díjadat meg a kínai piacon vetted láng ész. Még jó , hogy vagy nekünk
Gazella
@istván irén: Tévedésben vagy :D nem vagyok narancsos !!! Csak pont laborban ketyerészek :D Jobb ha színvonalasabban gondolkoznál... Gyere laboratóriumba melózni !
istván irén
@Gazella: Attól, hogy 1 laborban dolgozol még nem leszel virológus. Ezt a nagy tudást meg oszd meg a világ tudósaival had tudják meg mely vakcina a legjobb ,mert azok még nem tudják

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok