Szép és drága meglepetés, nagyon hosszú ideig készült.

Kiderült, mit kap ajándékba Ferenc Pápa Orbán Viktortól
Fotó: Pixabay

Az első összefüggő magyar nyelvemlék, a Halotti beszéd és könyörgés szövegét is tartalmazó, a 12. század végén keletkezett Pray-kódex díszmásolatát adja a magyar kormány az Eucharisztikus Kongresszusra hazánkba látogató Ferenc pápának ajándékba – szúrta ki a hvg.hu az Országos Széchényi Könyvtár honlapján.

A másolatot a könyvtár munkatársai több hónapig készítették.

A Pray-kódexet restaurátor-szakember jelenlétében és szigorú állományvédelmi előírások mellett a nemzeti könyvtár digitalizáló központjában fotózták végig. A digitális utómunkák során az eredeti kódex pergamenlapjain lévő látvány visszaadására törekedtek, minimalizálva az optikai torzítást. A díszmásolatot különleges papírra nyomtatták.

A kötéshez felhasznált alapanyagok kiválasztásánál a korabeli, kolostori kötéseknek megfelelő anyagokhoz nyúltak vissza a restaurátorok.

A díszmásolathoz magyar és spanyol nyelvű ismertetőszöveg is készült, amelyet – az egykorú írásképet tanulmányozva – könyvkötőmester rótt pergamenre, lúdtollal. Az ismertetőt dupla bőrbordára fűzték, majd a kódexmásolathoz kötötték, így egységet képez a kötetet alkotó ívekkel.

A könyvtestet nyolc milliméter vastag bükkfatáblák védik, amelyeket timsós cserzésű, színezetlen kecskebőr borít. A rézveretek és -csatok – a kötéshez hasonlóan – korabeli minták alapján, aprólékos munkával, kézi szerszámok segítségével készültek. A kötetet saját tervek alapján épített, fekete bőrrel borított és bordó hernyóselyemmel bélelt dobozban helyezték el, amelyet a kódexet illusztráló egyik tollrajz – a feszület – szintén kézzel festett másolata díszít.

Forrás: hvg.hu, oszk.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
orban 12 eves regnalasa alatt ez volt az egyetlen jo intezkedese, amivel nem jaratja le Magyarorszagot. Kar, hogy keson jott - nincs mellekelve orban bocsanatkerese bayerzsoti mocskos szarosszaju megjegyzese miatt!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Néro
Átadták neki a Nagy Orr Bán előtti egyedi készítésű térdeplőzsámolyt ?
Gondolom az a bencsik nevű adta át a demens vénembernek.
karma1
orban 12 eves regnalasa alatt ez volt az egyetlen jo intezkedese, amivel nem jaratja le Magyarorszagot. Kar, hogy keson jott - nincs mellekelve orban bocsanatkerese bayerzsoti mocskos szarosszaju megjegyzese miatt!
karma1
@simmering73: 18.34-re: Tanuld meg vegre, hogy Istenrol nem csinalunk szobrot! Nahat! Igazgatoi rovot kapsz! ...:o)))))))
nezelodo
Már azt hittem egy szatyor Cavingtont akar a Bayerrel átadatni neki, pedig jobb lenne ha Orbán maga szedne be néhány levéllel, hogy visszaemlékezzen, honnan jött, és a "színeváltozásai" is eszébe jussanak.
Gazella
Csak azért nem fogja a Pápa a szoba sarkába vágni a könyvet, mert szerencsénkre nem maga zsírháj készitette, hanem szakemberek.
De a könyvtár egyik polcàra lesz mélyen eldugva mert a zsótika adta át neki.
ómió
Pedig egy migráncsszobrocskának biztos jobban örülne!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.