Folyik az iskolaőrök toborzása, mert egyre több iskola tart rájuk igényt, miközben fogy a létszámuk.

A Népszava szerint az idei tanévkezdéstől szeptember 19-ig összesen 16 esetben intézkedtek az iskolaőrök, ezek közül négy esetben testi kényszert is alkalmaztak az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatása alapján.

Alig egy hónapja megy a suli, de négy esetben már testi kényszert is alkalmaztak az iskolaőrök

Fotó: Illusztráció/police.hu

A 16 esettel összefüggésben négy esetben indult büntetőeljárás, két alkalommal garázdaság, egy-egy alkalommal pedig lopás és kábítószer birtoklása miatt. Szabálysértési eljárást egy alkalommal indítottak, szintén garázdaság miatt. 

Az ORFK tájékoztatása szerint a tavalyi tanévben összesen 335 esetben intézkedtek az iskolaőrök, testi kényszert 23, bilincset 2, rendőrbotot egy alkalommal használtak. Az intézkedések nyomán összesen 88 eljárást indított a rendőrség, ebből 57 büntetőeljárás, 31 szabálysértési eljárás. 

A szeptember 21-ei adatok szerint jelenleg 489 intézmény vesz részt az iskolaőri programban, összesen 495 kiképzett iskolaőr van a területi szervek állományában, az adott napon szolgáló iskolaőrök száma azonban változó. A lap szerint a korábbi és mostani adatokból az olvasható ki, hogy egyre több intézmény igényli az iskolaőröket, ám erre egyre kevesebb ember van. Idén márciusban 431 iskolában 521 aktív iskolaőr szolgált, vagyis látható, hogy számuk azóta csökkent, míg a rájuk igényt atartó oktatási intézmények száma nőtt.

A cikk szerint az ORFK további iskolaőrök képzését is tervezi, a következő regionális képzés idén októberben lesz, a jelentkezők pontos számát viszont nem tudták megmondani, mert a toborzás jelenleg is folyik.

Forrás: nepszava.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gauntlet
Sajnos a dolgok már az oviban elkezdődnek, mikor bántják egymást- megígérik hogy nem lesz, aztán mégis. Mert célpont mindenki aki kicsit más: túlsúlyos, szemüveges, vagy épp vörös a haja :(
csak úgy....
@Shikari: a te kölkeid is balhéznak a suliban,te munkakerülö?
csak úgy....
@KisTehen: a tanároktól nem szabadott volna elvenni a fegyelmezési jogot !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.