A Fővárosi Operatív Törzs kedden tart ülést, ekkor dőlhet el a látogatási tilalom és az is, hogy korlátozzák-e a fővárosi önkormányzathoz tartozó bentlakásos intézményekből a kijárást.

A Népszava cikke szerint az augusztus vége óta ismét hetente összeülő Fővárosi Operatív Törzs a keddi megbeszélésén dönthet arról, hogy a fővárosi önkormányzat által fenntartott bentlakásos intézményénekben (jellemzően idősotthonokról van szó) bevezessék-e ismételten a látogatási tilalmat, illetve korlátozzák-e a kijárást. 

Kedden dőlhet el, hogy bevezetik-e ismét a fővárosi idősotthonokban a látogatási tilalmat

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikk szerint az ülésen az is téma lesz, hogy a fővárosi önkormányzathoz tartozó óvodákban kötelezővé tegyék-e a dolgozók számára a maszkhasználatot – mivel ezt korábban néhány kerületben már előírták. 

A Népszava megkeresésére Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta, az eddigi intézkedéseket is ideértve ezzel végére is érnek a jogszabályi lehetőségeiknek a járvány elleni védekezésben.

A cikkben kitértek rá, hogy a fővárosi önkormányzat már szeptember 9-én elrendelte az "érintésmentes látogatást" az idősotthonokban, amely alapján jó időben a szabadban, megfelelő védőtávolság mellett, illetve beltéren plexifalon keresztül bonyolódott a rokonlátogatás. Bevezették a testhőmérséklet-mérést is és a gondozottak eltávozás utáni fokozott ellenőrzését is, ágyban fekvő beteget pedig csak maszkban látogathattak meg az idősotthon lakói.

Szeptemberben ráadásul ezer, a fővárosi önkormányzathoz tartozó idősotthoni lakó és 500 alkalmazott antitestszintjét mérték meg, az eredmények szerint a három oltást kapottak 99,5 százalákának volt a védettséghez elegendő antitest, a két oltást kapottaknál ez az arány 95 százalék volt. 

Október közepén a fővárosi önkormányzat a kormánynál kezdeményezte a kötelező maszkhasználat újbóli elrendelését (az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön), ám erre azt a választ kapták az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy a járvány elleni védekezés már oltás-alapú. A belügyminisztérium ennél engedékenyebb volt, azt válaszolták, hogy tanulmányozzák az MTA felhívását a mszkhasználat újbóli bevezetéséről.

Forrás: nepszava.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.