A világban élő, az életről és a megmaradásról sokféle tudással rendelkező magyarok támaszai egymásnak – mondta a köztársasági elnök szerdán, amikor adventi ebéden látta vendégül a határon túli magyar egyházak vezetőit a Sándor-palotában.

Áder: "Nem vagyunk mindannyian mindenre alkalmasak"

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Áder János arról beszélt: ahogy a Pannonhalmi Bencés Főapátság ebédlőjének falán hirdeti egy falkép felirata,

"nem tudhatunk mindannyian mindent".

Nem vagyunk mindannyian mindenre alkalmasak – magyarázta, kiemelve, ahogy sokfélék az ember útjába kerülő korlátok, leküzdendő akadályok, ugyanúgy "sokfélék a képességek, a talentumok és a lehetőségek is".

De épp ebben a többféleségben lehet egy közösség megtartó ereje – mondta.

"Valahogy így vagyunk támaszai egymásnak mi, magyarok is szerte a világban. Sokféle tudással az életről, több száz éves tapasztalattal a megmaradásról"

– fogalmazott.

Áder János megjegyzete: ezt az egymásra utaltságot még hatványozottabban érezzük a koronavírus-járvány kitörése óta.

"Senki sem menekülhet meg önmagában" – idézte Ferenc pápát, hozzátéve, hogy "mi, magyarok – határon innen és túl – nem boldogulhatunk, növekedhetünk, gyarapodhatunk, nem lehetünk erősek egymás nélkül".

Áder János elbúcsúzott az egyházi vezetőktől, akiket köztársasági elnökként utoljára látott vendégül adventi ebéden. Megköszönte nekik találkozásaikat, a jó tanácsokat, a testvéri gesztusokat és a mindenkori őszinteségüket.

Felidézte: amikor három éve Lészpeden, a moldvai csángók között járt, azzal a zavarba ejtő mondattal köszöntötték, hogy már 400 éve várnak rá, pontosabban eleinte a királyra, azután a mindenkori köztársasági elnökre.

A moldvai csángómagyar közösség vezetője akkor azt mondta, hogy az anyaország figyelme, a köztársasági elnök látogatása nekik azt jelenti, hogy ők is fontosak.

"Erre emlékezve kívánom, hogy ünnepen innen és túl, határon innen és túl, és természetesen járványon innen és túl, mindig legyen gondunk egymásra, maradjunk meg testvéri közösségnek"

– zárta köszöntőjét Áder János.

Az ünnepi ebéden részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős, valamint Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Forrás: MTI

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

K-2SO
Ez tökéletesen igaz! Pl. Áder János teljesen alkalmatlan köztárssági elnöknek !!!
(a "képességeit" tekintve igazából mindenre alkalmatlan, de jelenleg minket a minden másra való alkalmatlansága nem érint)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Sőt, a fideszesek semmire. Egy egész párt és szavazótábora (határon belül és túl) erre a legfényesebb bizonyíték.
Aki Én
Egyre bölcsebb az a mire is jó? ember.
Eladott Ország
Ez az ember ki soha nem hozott létre sem szellemi, sem tárgyi értéket a Nemzet számára, élete végéig ingyen dőzsölhet!
olkt.net/wp-content/uploads/2020/03/90676883_2872886182789862_2996456226943926272_n.jpg
Aláírópép
scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/162642511_149739827018468_437897299435315272_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-5&_nc_sid=9267fe&_nc_ohc=emeVChk9-I0AX8y29hE&_nc_ht=scontent-otp1-1.xx&oh=00_AT-C5MemUxJxSxSWMeVEHoNMhMmgLs3UurMGCFiC43nwag&oe=61DFA654
P O F Á T L A N S Á G
Áder János házastársának és gyerekének is pluszjuttatásokat állapítanak meg. A javaslat szerint az elnök felesége, ha kéri, jogosult lesz saját, kétfős titkárság alkalmazására, valamint hivatali gépkocsi használatára akár saját célból is. Külföldi utazásai esetén pedig napidíjra, költségtérítésre és kíséretre tarthat igényt, amennyiben hivatalos programon vesz részt. Emellett első osztályon utazhat repülőn és vasúton is. A tervezet szerint külföldi programjaik esetén ugyanazok a jogosultságok járnak a gyerekeiknek is, mint az államfőnek, vagyis napidíjat és költségtérítést is kaphatnak.
scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/78935559_755536244909861_8880031075607248896_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=LDSeJ651oZcAX90m7IG&_nc_ht=scontent-otp1-1.xx&oh=00_AT9kNU8AsuOQynjukta3Wr_hNhsbhE6WOyN7iUf6wGrqtg&oe=61DF23CC
Áder: Ezt kell még felírnom. Hazaszeretet!
2.bp.blogspot.com/-w0y_HfV65TU/WO29gbiJ0TI/AAAAAAAAjM4/nCcuoXQD7pkhKr9xkw1nX7uFsfRjyrhygCLcB/s1600/ADER.jpeg
Eladott Ország
Tudod Káder János, ahogy szokták mondani:" VELED IS CSAK TÖBBEN VAGYUNK!"
tudode
Na jó!
.
Ritkán fordul elő az, hogy a fideSS országLÓ alapító közül mintha nem történt volna semmi egyszere ájtatóskodnak/bejelentnek, azok akiknek mindenük van, de a tisztességüket eladták egy tál lencséért, de van annak már 30 éve is, hogy
.
-------25 éve lett vége az ártatlan srácok korszakának
index.hu/belfold/2018/01/10/fidesz_szekhaz_botrany_mdf_tiszti_kaszino_1993_orban_viktor_simicska_lajos_varga_tamas/
---------------
.
A tisztesség drága kincs, aki elherdálta AZ annyit is ér koldusként országLÓKÉNT!
Béla333
"Nem vagyunk mindannyian mindenre alkalmasak"
Hát ti maffia tagok a becsületes életre, a haza szolgálatára az elmúlt évtizedek alapján biztosan nem vagytok alkalmasok!
Nyírfa
A határon túli egyházi vezetők helyett a képen én katonai egyenruhákat látok. Beöltöztek a papok? Azt mondják, nem biztonságos itt nekünk, már annyit vétkeztünk az anyaország ellen, hogy többet emlegetik Csaut mint az összetartozást.
Nyírfa
A köztársasági elnök szochazája: napi díj a gyerekeknek, asszonynak, titkárság és ami csak szem-szájnak ingere.
De ki fogja fizetni, ha elhúzunk mint a vadlibák? A Roszatom még arra sem volt hajlandó, hogy megvegye Orbánnak az RTL-t. :))) Elég nekik Putyin, meg a saját oligarcháik.
Kína akár ki is végzi a zsebeseket, ha túl sokat markolnak a közösből. Hát, csak gondolkozzatok, fideszesek, mi éri meg és mi nem.
Nyírfa
@Eladott Ország: Orbán Viktor magyar utcai harcos a Karmelita kolostor vastag falai mögött álmodozik a lángoló Budapestről. Egy kísérlete már volt, adunk-e újabbra esélyt?
K-2SO
Ez tökéletesen igaz! Pl. Áder János teljesen alkalmatlan köztárssági elnöknek !!!
(a "képességeit" tekintve igazából mindenre alkalmatlan, de jelenleg minket a minden másra való alkalmatlansága nem érint)
Eladott Ország
@Nyírfa: ma, 16:30 ♦ Nem lenne szabad, de a bűnöző román cigány sajnos mindenre képes! Ő a magyar Néró!
Medvepapa
János! Állj már oda a főnököd elé és ugyan ezt a mondatot mond a szemébe. Valószínű, másnap már nem Te lennél a Köztársaságielnök.
Nyírfa
@Eladott Ország: 16.43

Pontosan ettől tartok.
K-2SO
Mondjuk Ádernak eccer igaza volt az életben, de Orbán köpönyegforgatása miatt már nem aktuális (az igazság):

Áder János hevesen érvelt amellett, miért nem helyes a határon túliak anyagországi választójoga

168.hu/itthon/ader-hevesen-ervelt-amellett-miert-nem-helyes-a-hataron-tuliak-anyagorszagi-valasztojoga-145116
Eladott Ország
@Nyírfa: ma, 16:45 ♦ A régi öregek csak ennyit mondtak: Vigyáz, mert a cigány, az cigány! Emlékezzünk csak: amíg a fidesz nem volt hatalmon, csak gyújtogattak, meg robbantgattak ( Aranykéz utcai robbantás, tévé székház és környéke gyújtogatás és rombolás, sőt Torgyán József lakása előtti robbantás, a működésbe hozott robbanószerkezet távirányítója, amelynek elektronikus rendszere az igazságügyi műszerész szakértő szerint egyedi azonosságot mutatott az FKGP-székház előtt talált bomba vevőegységével, stb.)
namihami
@Eladott Ország: 15.35:
Bocs, de "" sűrűbben"".
A több az érték, a sűrűbb csupán a tér kitöltése.
Nagyon nem mindegy.
Nyírfa
@Eladott Ország: 17.11

Csak robbantgattak, csak gyújtogattak, egészen rendes gyerekek, hogy a zabrálást meghagyták a fidesznek. Biztos, hogy meghagyták? Pénzről volt, van és lesz szó mindig, mert anélkül primitív társadalmakban nincsen hatalom.
Az Aranykéz u. elég közel van az ELTE-hez. Akkor járt oda a nagyfiam. Soha nem féltettem a gyerekeimet, mert nem volt mitől - addig.
Nyírfa
@namihami: 18.02

Szerintem jó a többen.
namihami
@Nyírfa: Ezen nem fogunk összeveszni. Legyen.
ómió
Úgy-úgy! Az efftársi pedigré például kifejezetten országkifosztásra és népzsebelésre predesztinál!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.