Hétfőn az ország keleti és nyugati határterületein zivatarok lehetnek, Magyarország nagy részén pedig a napos idő mellett erős széllökésekkel kell számolni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn délelőtt északnyugat felől csökken a felhőzet, ezt követően az ország nagyobb részén többórás napsütés valószínű, kivéve a keleti tájakat, ahol csak estefelé csökken a felhőzet. A reggeli, délelőtti órákban még többfelé eshet az eső, zápor, később inkább csak északkeleten fordulhat elő záporeső, hózápor, illetve zivatar. Egyre nagyobb területen északnyugatira fordul és megerősödik a szél, amely a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén viharossá fokozódik. A csúcshőmérséklet jobbára 7, 8 fok körül várható. Késő estére -2 és +5 fok közé hűl le a levegő.

Zivatarral és erős széllel indul a hét

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A meteorológiai szolgálat a várható erős széllökések miatt (melyek erőssége a 70 km/h-t is meghaladhatja) elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki az összes dunántúli megye mellett Pest (benne Budapest), Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Heves és Nógrád megyékre. Emellett zivatarveszély miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Vas megyékre van érvényben elsőfokú figyelmeztető előrejelzés.

Hétfő éjjel többnyire derült vagy gyengén felhős ég valószínű csapadékkal. Az északnyugati szél a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén gyakran lesz erős, északkeleten ugyanakkor mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet hajnalban -5 és +4 fok között alakul, a szélcsendesebb részeken várható fagy.

Kedden eleinte többnyire napos idő várható, majd napközben erősebben megnövekszik a felhőzet. Néhol zápor, hózápor nem kizárt. Az északnyugati szél továbbra is erős, a Dunántúlon és Budapest körül viharos lesz, estére azonban mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 9 fok között alakul.

Forrás: met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.