A bértárgyalás az álláskeresés egyik legkényesebb része. Pontosan tudnunk kell, hogy az ajánlott bruttó bér mennyi lesz az adók és járulékok levonása után. De van egy további oka is, amiért érdemes használni a bruttó-nettó bérkalkulátort 2022-ben.

Ezért érdemes használni a bruttó nettó bérkalkulátort 2022-ben

Ki ne ismerné azt az izgalmas, de néha kicsit kényelmetlen érzést, mikor egy álláspályázat során végre megkezdődik a bértárgyalás? Az eredménye akár hosszú évekre is meghatározhatja a bevételeidet, de az is előfordulhat, hogy túl sokat kérsz és inkább egy másik jelöltet választanak. A munkáltatók a bruttó fizetésekkel kalkulálnak, míg a munkavállalónak a levonások utáni nettó bér számít. Ezt a helyzetet oldják meg a bérkalkulátorok, de a bruttó nettó bérkalkulátor használata 2022-ben tartogat még egy érdekességet.

A bruttó nettó bérkalkulátorok online, ingyenesen elérhető kalkulátorok, amik a bruttó bér alapján kiszámolják a nettó, később utalásra kerülő béreket, valamint kilistázzák a levonásra kerülő adók és járulékok mértékét is. Vannak olyan bérkalkulátorok, amik a munkáltatót terhelő adókat is tartalmazzák és megjelenítik, hogy mennyibe kerül a munkáltatónak egy munkavállaló foglalkoztatása – és ez az, amiért a bruttó nettó bérkalkulátor 2022-ben még fontosabb, mint korábban.

Fontos változások 2022-től

Még 2021. november elején jelentették be, hogy a minimálbér emelésével egyidőben a szociális hozzájárulási adó mértéke 15,5 %-ról 13 %-ra mérséklődik, valamint az 1,5 %-os szakképzési hozzájárulást eltörlik. Ezek a munkáltatót terhelő befizetések könnyítését jelentik, így közvetlenül nincsenek kihatással a munkavállaló nettó bérére.

Ezért érdemes használni a bruttó nettó bérkalkulátort 2022-ben

Fontos tudni, hogy az adókkal és járulékok tavalyi mértékével összehasonlítva az idén januárban életbe lépett könnyítések a munkáltatónak mekkora megtakarítást jelentenek, mert a munkáltató egy munkavállaló alkalmazásánál mindig ezzel a teljes kiadással kalkulál. Ha ezt az összeget vesszük alapul, akkor könnyen kiszámíthatjuk, hogy az idén életbe lépett járulékcsökkenés miatt alapvetően további 4%-os mozgástere lehet a munkáltatóknak az ajánlattételnél. Ez pedig sok esetben több tízezer forintot is jelenthet.

Munkáltatók számára is hasznos lehet

A mikrocégek sok esetben nem engedhetik meg maguknak külön személyzetis, sőt néha pénzügyi kolléga alkalmazását sem, ezért a cégvezetőknek kell tisztában lenniük egy új alkalmazott bérezésének pontos anyagi terheivel. Ebben is remek segítséget tud nyújtani a kalkulátor.

Ingyenesen elérhető, online eszköz, ami sok számolást spórol meg egy ajánlattétel előtt. A bruttó nettó kalkulátor abban is segít, hogy ne kelljen minden, a járulékokat és adókat érintő változást naprakészen fejben tartani.

Hogyan használd a kalkulátort?

Amennyiben csak a megajánlott bruttó bér nettó értékének ellenőrzéséről van szó, akkor egyszerű a feladat. Meg kell keresni a bruttó nettó kalkulátor 2022-re érvényes változatát és beírni a bruttó bér összegét. A kalkulátor egy kattintással kiszámolja a nettó fizetést.

Amennyiben azonban a nettó bérigényt kell megjelölni, úgy már kicsit bonyolultabb a feladat, mivel a legtöbb kalkulátor bruttóból számolja a nettót és nem fordítva. Ilyenkor többszöri próbálkozással, közelítő értéket kell beírni és ellenőrizni, hogy a bruttó érték milyen nettó értéket eredményez.

Ha a már fent említett adó és járulék változások miatt rendelkezésre álló mozgásteret szeretnéd pontosan meghatározni, akkor egyszerűen számold ki a bruttó nettó bérkalkulátor 2022-es és 2021-es változatával is a nettó fizetés mértékét és vond ki őket egymásból.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.