Varga Sára, az egyik legjobb fővárosi gimnázium, az Eötvös József Gimnázium tanára a pedagógusbérekről írt a legfrissebb Facebook-posztjában, ezt a 444 vette észre a közösségi oldalon. 

Tragikus és siralmas bérekről számolt be egy gimnáziumi tanár – rosszabb a helyzet, mint gondolnánk
Kép: Pixabay

Sokáig azt gondolta, hogy nem szeretne a fizetéséről beszélni, mert kínosnak érzi az egészet, de most jött el az ideje szólni róla néhány szót, hiszen ez társadalmi probléma.

A negyedik tanévemben, egy osztály elballagtatása után, az úgynevezett pedagógus életpályamodellben gyakornoki szintet meghaladva jelenleg 178.193 forint a nettó fizetésem. Pontosabban a szakmai ágazati pótlékkal kiegészült fizetésem, mert az alapilletményem nagyjából 160.000 forint.

- írta bejegyzésében.

Varga Sára közölte, a következő havi fizetése az újabb pótlékemelés miatt 207 ezer forintig emelkedik, de nem a fizetése nő tehát, hanem a pótlékja, ami bármikor elvehető.

Hó végén így is kétszer meggondolom, vegyek-e gyümölcsöt… 178.193 forintból nem lehet tisztességesen megélni, az pedig fel sem merül, hogy megtakarítást halmozzak fel. És itt jönnek szembe azok az egzisztenciális szorongást okozó nagy kérdések, hogy meddig élhetek abban a lakásban, amiben jelenleg, lesz-e valaha autóm, és ha eszembe jutna családot alapítani, miből tudnék felnevelni egy gyereket

– jelentette ki.

Varga Sára szerint az iskolában a mindennapok gördülékenységéért, a tiszta és biztonságos környezetért, a gyerekek neveléséért dolgozó emberek méltatlanul kevés pénzért dolgoznak, és el fognak fogyni.

Kilátástalan anyagi helyzetet okoz, ha valaki a gyerekeket választja hivatásául kezdőként és 30 éve pályán lévő kolléga esetében is.

Úgy látja, ugyanez vonatkozik az óvodapedagógusokra, iskolapszichológusokra, karbantartókra, technikai dolgozókra, takarítókra.

Egy földrajz-történelem szakos barátja matekot is tanít egy általános iskolában, mert nincs szaktanár. Legalább négy olyan egyetemi ismerőse, barátja van, akivel együtt végeztek, és már fontolgatják a pályaelhagyást, többen már nem dolgoznak tanárként.

Számosan vannak, akik el sem kezdtek tanítani. Nagyon sok olyan kollégám van, aki másodállást, plusz munkát vállal azért, mert az elsődleges munkahelye nem fizeti meg. Elhivatottságból pedig (bármilyen patetikusan is hangzik ez a szó) még befagyasztott árú élelmiszert sem lehet venni

– mutatott rá.

Ráadásul úgy véli, az elhivatottság meg is fog kopni előbb-utóbb, mert az anyagiak mellett rengeteg másik sebből is vérzik az oktatási rendszer.

Ha pedig tényleg fontosak ezek a szakmák társadalmi szempontból, akkor fontosnak gondolja kihangosítani a szakmája problémáit is.

Ugyanúgy, mint más problémákat. Hogy minél többen tudjanak róla, hogy egyszer talán legyen esély a változásra, hogy ne legyen csend

– zárta a posztját.

Forrás: 444
Címlapkép: Pixabay

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kissé felnőttem
hát igen 1970 ben egy borozó bódé előtt mondta az emberke kérem pénzből élünk nem munkából.És a tanitó vagy tanár néni nincs egyedül. Teszko aldi többet fizet max vasárnap is dolgozhat. akkor is többre viszi mert igy itt soha mig ez a rend lesz " CSAK MI " és senki más
ómió
Ott, eszerint, még mindig a böszmei fizulenyulás a "nyerő"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Sport - 2022. January 16., 12:00
Novak Djokovic: rendkívül csalódott vagyok
Itthon - 2022. January 16., 11:13
Lakástűzben meghalt egy ember Nyíregyházán
Itthon - 2022. January 16., 08:01
Szitáló ködbe fulladhat a hét utolsó napja