Egy hétfőn ismertetett közvélemény-kutatás szerint a magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyi magyarok körében 90,8%-os a Fidesz-KDNP jelöltlista támogatottsága.

Elsöprő a Fidesz-KDNP előnye az erdélyi magyarok körében és Gyurcsány a legelutasítottabb politikusFotó: Orbán Viktor/Facebook

Az Eurotrans Alapítvány megrendelésére a SoDiSo Research közvélemény-kutató intézet végzett felmérést január az erdélyi magyarok körében. Ennek eredményeit a Maszol.ro portál ismertette hétfőn – írja az MTI.

A felmérés készítői szerint a magyarországi kormánypártok 90,8%-os erdélyi támogatottsága megegyezik a négy évvel ezelőtt mért adattal.

A felmérés szerint az ellenzéki pártok közös listája Erdélyben a szavazatok 1,9%-ára számíthat, a válaszadók 7,3%-a még bizonytalan pártopciójában.

A felmérésből kiderül, hogy Márki-Zay Pétert, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét a megkérdezettek 61,8%-a ismeri, és 7,6% nyilatkozott úgy, hogy megbízik benne, 54,2% pedig kedvezőtlen véleménnyel van róla.

Nem meglepő talán, hogy Gyurcsány Ferencnek lényegesen nagyobb az ismertsége.

Őt a megkérdezettek 91,5%-a ismeri, de ő a legelutasítottabb magyarországi politikus Erdélyben. A megkérdezetteknek 81,6%-a nyilatkozta, hogy rossz a véleménye róla.

A közvélemény-kutatás 2022. január 21. és február 17 között készült, 1309 fős véletlenszerű mintán.

Forrás: MTI
Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.