A Závecz Research felmérése szerint ennek igénye az ellenzéki oldalon 90 százalékos.

A 24.hu megbízásából a Závecz Research közvéleménykutató cég felmérte az április 3-ai országgyűlési választás előtt a közhangulatot. Ebből többek között az derült ki, hogy választók többsége szívesen venné, ha lenne újra tévévita a miniszterelnök-jelöltek között (ilyen utoljára Gyurcsány Ferenc é Orbán Viktor között volt 2006-ban). 

A fideszes szavazók negyede szerint is szükség lenne tévévitára Orbán és Márki-Zay között

Fotó: Facebook/Orbán Viktor; Facebook/Márki-Zay Péter/videórészlet

Kollázs: propeller.hu

A cikk szerint a felmérésben az jött ki, hogy a szavazók 60 százaléka tartja szükségesnek a választás előtti miniszterelnök-jelölti tévévitát. A megkérdezettek közül mindössze 4 százalék felelt úgy, hogy a nem tud válaszolni a kérdésre, a többségnek van véleménye a témáról. 36 százaléka a megkérdezetteknek viszont nem igényelné a tévéitát a jelöltek között.

Pártszimpátia alapján már nagyobb a szórás abban, hogy szükség van-e a nyilvános tévévitára a kormányfő-jelöltek között.

A Fidesz-KDNP szimpatizánsai közül 26 százalék szerint szükség lenne egy ilyen tévévitára, 70 százalékuk viszont elutasítja ezt, 4 százalékuk nem tudja. Az ellenzéki listára (Egységben Magyarországért) szavazóknál 90 százalék tartja szükségesnek a vitát, 8 százalék nem, 2 százalék pedig nem tudja, hogy van-e szükség ilyen vitára.

A más pártlistára szavazóknál is 71 százalék látja szükségesnek a tévévitát (21 százalék elutasítja a vitát, 7 százalék nem tudja), a pártnélkülieknél pedig 66 százalékos volt a vita megrendezését támogató válasz (ott 28 százalék utasította el a szükségességét, és 6 százalék választotta a nem tudja opciót).

A Závecz iskolai végzettség szerint is megnézte a válaszadásokat. Eszerint az alapfokú végzettséggel rendelkezők 56 százaléka szerint van szükség a miniszterelnök-jelöltek közötti tévévitára, 40 százalékuk ezt nem tartja szükségesnek, 4 százalék nem tudja. A középfokú végzettségűeknél 66 százalék tartja szükségesnek a vitát , 28 százalék nem és 5 százalék nem tudja. A felsőfokú végzettségűek esetében 60 százalék, 30 százalék és 2 százalék a vitát szükségesnek látó, azt elutasító, és a nem tudja opciót választók aránya.

"A férfiak 58 százaléka támogatja, 38 százaléka nem akarja a vitát, a nőknél pedig még ennél is nagyobb a vitapártiak aránya (61 százalék, nem támogatja: 35 százalék).

Életkor szerint a 18 és 39 év közötti korosztályban a legnagyobb (68 százalékos) a vita támogatottsága, de minden más csoportban is legalább 53 százalékos.

Településtípus alapján pedig a Budapesten élők várnák el leginkább (63 százalékban) a miniszterelnök-jelölti vitát, de még a községekben is többségben vannak azok, akik fontosnak tartják a nézetek ütköztetését a választás előtt: 54 százalék válaszolt így, 41 százalék ellenében"

- olvasható a cikkben.

A lap szerint az adatfelvétel február 17. és 23. között készült telefonos módszerrel. A megkérdezettek száma 1000 fő (nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentálják az ország választókorú népességét). A "közvélemény-kutatás során kapott adatok legfeljebb +/- 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorú személyt megkérdeznek az országban" – áll a cikk végén.

Forrás: 24.hu

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Málna: Ugyan az az ok mindkét oldalon a vita mellett vagy ellen.
Mindenki tudja, hogy orbán hazudik.
A buta orbánista ezért nem akarja, a nem orbánista meg ezért akarja a vitát.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
colibri
Szükség lenne...de nem lesz, mert orbánnak vita nélkül is tele a gatyája, sőt! ha sokat emlegetik, grazi gyógykezelés lesz kilátásban!
134.bátor
Nem kedvelem túlzottan Márky-Zayt,de el kell ismerni a külső megjelenèse simán veri a dagadtèt. Mindig öltönyben,elegánsan. Mîg a dagadt hátizsákkal,kihîzott öltönyèben,slamposan megy mèg a hivatalos találkozókra is . Emberileg is MZP győz nálam .
Yoda69
orbannak meg programja sincs, a folytatjuk-on (a lopast) kivul. Hogy allhatni ki igy egy vitara? MZP keresztbe kasul felmosna vele a padlot. Inkabb elbujik valahol a valasztasokig.
telegdilaci
@Aki Én:Biztos nem lesz vita Orbán tudja hogy neki van a legtöbb veszíteni valója, ha szembesítenék a tetteivel sok mindenre nem tudna mit válaszolni csak terelni tudna, vagy hazudozna, ami neki nem okoz nehézséget,zsebben van nála a hazugság! pedig elég sokan szeretnének már látni egy jó kis vitát! de Orbán attól gyávább megfutamodik mint a nyúl,soha nem felejtem el azt a kétségbe esett nézését,amikor Tordai képviselő megkérdezte hogy miért nem áll ki vitára úgy ki meresztette a véreres szemeit mint aki szellemet lát, kérdés miért nem lesz vita: mert nem,ez aztán válasz legény a Talpán a hős vezérünk!
Aki Én
@Horizont: Döbbenetes :(
A hívek szerint ez a ... Európa vezetője.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.