Újabb, nukleáris fűtőelemeket szállító repülőgép érkezett Oroszországból, így a következő időszakban is garantált a paksi atomerőmű működése – közölte a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerdai kormányülés előtt.

Szijjártó stratégiai, nemzetbiztonsági fontosságú bejelentést tett

A tárcavezető arról számolt be, hogy a tanácskozáson az egyik legfontosabb napirendi pont az ukrajnai háború lesz. Ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy a kormány számára Magyarország biztonságának garantálása a legfőbb feladat, ennek pedig több aspektusa van, ilyen az energiaellátás is.

Aláhúzta: a magyar energia összetételben a nukleáris energia fontos szerepet tölt be, hiszen a paksi reaktorok összteljesítménye 2000 megawatt és hazánk ebből fedezi teljes áramfelhasználásának harmadát. Mindehhez azonban nukleáris fűtőelemekre van szükség.

Stratégiai, nemzetbiztonsági fontossága van, hogy megfelelő mennyiségben és időben rendelkezésre álljon a nukleáris fűtőanyag

– fogalmazott.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy a szomszédban zajló háború miatt a hagyományos vasúti szállítás ellehetetlenült, így alternatív útvonalként a szállítmány Belarusz, Lengyelország és Szlovákia légterén keresztül érkezett Magyarországra.

Leszögezte, hogy az európai uniós szankciós rendelkezések alól a nukleáris tevékenység mentességet élvez, és bár a légiközlekedésre általánosságban érvényesek a korlátozások,

ez a járat a kivételek közé tartozott.

A miniszter mindazonáltal hangsúlyozta, hogy Magyarország energiaellátásának biztonsága szélesebb kérdés a paksi atomerőmű működésénél. „Mi azon leszünk, hogy a magyar energiaellátás biztonsága semmilyen más szegmensben se sérüljön az elkövetkező időszakban, dacára minden nyomásgyakorlásnak” – mondta.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
pötyi olyan mint egy pletykás vénasszony, minden stratégiailag fontos dolgot kipofázik..
ómió
Na, legalább ezt nem "bojkottálhatják" már az efftársak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.