Egy 1999-es szótár előszavát kapták meg az érettségizők – írja az Eduline.

Első infók a magyarérettségiről: szívatós feladatot kaptak a diákokMTI/MTI Fotószerkesztőség/Bruzák Noémi

Ma körülbelül 70 ezer diák írta meg a magyarérettségit középszinten. A feladatok közül a legelső egy 1999-ben kiadott szótár előszava volt: ezt a kétoldalas szöveget kellett elolvasniuk, amelyben szinonimákról, más szótárakról és szócikkekről is szó van. Utána pedig különböző szövegértési feladatokat kellett megoldaniuk.

A szövegben bőven vannak nyelvészeti kifejezések is, a téma valószínűleg nem áll túl közel a 18 évesekhez.

A magyarérettségi első feladatsorának megoldására a diákoknak egyébként 90 percük van – írja az Eduline. Ennyi idő alatt egy szövegértési és egy rövid szövegalkotási feladatsort kell megoldaniuk.

Először egy 700-1000 szavas ismeretterjesztő szöveget, publicisztikai művet vagy ezek részletét kell elolvasniuk, majd az alapján megoldani a különböző feladatokat. Például meg kell keresniük a szövegben megtalálható megállapításokat, érveket, álláspontokat, összefüggést kell keresniük a cím és a szöveg, vagy éppen a szöveg grammatikai és stilisztikai jellemzői között, értelmezniük kell a szövegben a logikai, tartalmi kapcsolatokat.

A szövegértési feladatok megoldásával összesen 40 pontot szerezhetnek.

Forrás: Eduline

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szegfue
@Pegero: @KisTehen: Mit gonoszkodtok? Elfelejtettétek, hogy bennem/bennünk, sőt Bennetek is ott volt az a bizonyos zabszem az érettséginél? Én akkor ugy éreztem: ennél nagyobb dolog nem igazán lesz az életemben... na persze tévedtem, de ezt akkor még nem tudtam:) Ugy hogy Legyetek jók, ha tudtok: www.youtube.com/watch?v=n_EPA2rhS5w

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.