A 199 képviselő több mint felének igen szavazata kell ahhoz, hogy Orbán Viktor ismét miniszterelnök lehessen. Ez a kétharmados fideszes többséggel garantálhatóan meglesz.

Miniszterelnököt választ ma az Országgyűlés. A képviselők ötödik alkalommal választhatják Magyarország miniszterelnökévé Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, a Fidesz-KDNP-listavezetőjét az államfő javaslatára.

Orbán Viktor ismét miniszterelnök lesz – kormányfőt választ az országgyűlés

Kövér László megválasztott házelnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnök gratulációját az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2022. május 2-án.

Fotó, címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

A parlament honlapján olvasható napirendi javaslat szerint az ülés napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a tervek szerint az azonnali kérdések és válaszok órájával folytatódik.

A miniszterelnök-választást előreláthatólag délután fél háromkor tartják, a döntéshez a 199 országgyűlési képviselő több mint felének igen szavazata szükséges. A kormányfő a megválasztásával hivatalba lép.

Az eskütétel után a miniszterelnök beszédet mond a parlamentben.

A múlt héten leköszönt Áder János köztársasági elnök az Országgyűlés május 2-i, alakuló ülésén javasolta, hogy a parlament Orbán Viktort válassza újra miniszterelnöknek.

A miniszterelnök-választás után várhatóan interpellációk és kérdések hangzanak el, majd a parlament lefolytatja a Karácsony Gergely főpolgármester által kezdeményezett két népszavazás elrendeléséről szóló országgyűlési határozati javaslat általános vitáját. A Párbeszéd politikusa a Fudan egyetemről és az álláskeresési járadék időtartamának meghosszabbításáról kezdeményezett referendumot még tavaly júliusban.

Forrás: mti.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Hát, ha már a "nép" - hál' Isten - ismét mellette döntött...!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
@RonaGyuri: Akár bölcs gondolatnak is tekinthetnénk,

azonban egy meghatározó kérdésben alapvető tévedésben van

A neves szakember mindig érdekes gondolatokat oszt meg írásaiban. Most a hvg360-n „Ungváry Krisztián: Orbán Viktor nem mehet nyugdíjba” címmel elmélkedik.
Arra a kérdésre, hogy „Mit mutat a magyar társadalomról, hogy negyedszer is kétharmadot szerzett Orbán Viktor, ráadásul minden eddiginél több, hárommilliót is meghaladó szavazatot kapott a Fidesz?” adott válasza azonban meglepett. Azzal zárta sorait, hogy: „Sokan írtak már arról, hogy Kádár népe vagyunk, illetve hogy nincs meg a kellő mélységű polgári függetlenségi öntudat, de ez szerintem téves következtetés.”!
Ami lássuk be elég nagy tévedés, mert igen is a polgári lét (s persze benne a függetlenség és öntudat is), és ebben kiemelten az ehhez való hozzáállás meghatározó tényező a mai matyar rögvalóságban. Orbánról lévén szó én nem hagynám ki a jogok és kötelességek összhangjának teljes disszonanciáját!!
A mai matyar közbeszédben nincs ellentmondás abban, hogy az országnak mindettől függetlenül jár más országok támogatása, míg az ellenzéki önkormányzatoktól el lehet venni az adóbevételeiket! =))
RonaGyuri
egyébként: választ??? csupán szavaz és ráadásul elvben csak egy kormány-programra! =))
Pági
@Maccska: nem! A nép nem választott miniszterelnököt. Azt csak kinevezik a hívek.
Pági
Ha az ellenzéki képviselőkben van még egy kis tartás, nem leszek ott ezen a beiktatási cirkuszon.
rokker33
Gondolom a zajos Péter vagy a gyurcsótány jobb miniszterelnök lenne :) ja ők elbuktak..megint... :D :D
ómió
Hát, ha már a "nép" - hál' Isten - ismét mellette döntött...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.