A magyar gazdaság számára komoly tehertételt jelent a megdrágult energia, hiszen miközben akár a gáz, akár az olaj ára az elmúlt évek szintjéhez képest jóval magasabbra került, a magyar gazdaság által előállított és exportált termékek esetében ilyen drágulás nem történt.

Orbán Viktor győzelme nem más, mint Magyarország kudarca

A lemondás az orosz olajról ebből a szempontból valóban további tehertételt jelentett volna, hiszen az Európában irányadó Brent fajta az orosz Urali típusnál 30-35 dollárral drágább.

Ugyanakkor az a kormányzati kommunikáció nem feltétlen állja meg a helyét, hogy fizikai lehetetlenség lenne kiváltani az orosz olajat. Valójában arról szólt a vita, hogy Magyarország nem tudta és akarta vállalni az energiahordozó szankció miatti további drágulásának költségét.

A magyar gazdaságpolitika számára tehát egyfajta siker, hogy mentességet kapott az ország, és csővezetéken továbbra is importálhatunk orosz olajat. Ugyanakkor az EU is elérte azt, hogy a közösség országai ne finanszírozzák Oroszország ukrajnai háborúját, hiszen a korábban importált mennyiség 90 százalékát más forrásokból szerzik majd be év végéig.

Jellemző egyébként, hogy a magyar kormánnyal rendre ellentétes álláspontot képviselő holland miniszterelnök, Mark Rutte is igazat adott ezúttal Orbán Viktornak. 

A magyar fél akár sikerként is kommunikálhatja a lépést, bár Orbán Viktor nem erre hegyezte ki a mondandóját, hiszen a szankció kapcsán annyit jelzett, hogy „a leghajmeresztőbb ötletet sikerült kivédeni”.

Más kérdés, hogy a miniszterelnöknek a magyar közvélemény felé tett kommunikációjában az igazság, a vágyak és a csúsztatás már keveredett. Az a kijelentése, mely szerint

A rezsicsökkentést megvédtük! A magyar családok ma este nyugodtan alhatnak

- messze áll a valóságtól.

Az tény, hogy ha a Mol még drágábban jutna olajhoz, akkor a 480 forintos hatósági üzemanyagár kétségessé válna. 

Korábban a rezsicsökkentés alatt maga a magyar kormány is a közüzemi számlákat értette, a gáz és elektromos áram esetében kijelenthetjük, hogy a kormány semmit nem ért el.

Azok ára a mostani uniós szankció kapcsán aligha fog csökkenni. Így az úgynevezett rezsicsökkentést a lakosság adók formájában továbbra is meg fogja fizetni direkt vagy indirekt formában.

Van még egy terület, ami kapcsán kijelenthetjük, hogy Orbán Viktor számára legfeljebb a felszínen tűnik győzelemnek a mostani uniós megállapodás. A nemzetközi kapcsolatoknál bevett dolog, hogy a diplomaták számukra kevésbé előnyös vagy fontos kérdéseket csomagban tárgyalnak, és akkor adják áldásukat az adott felvetésre, ha cserébe a nekik lényeges kérdésben elnyerik a másik fél támogatását.

Uniós és magyar forrásokból is felröppentek olyan pletykák, hogy a magyar kormány szeretné a szankciókat csomagban tárgyalni, és a jóváhagyásáért cserébe az EU-tól rugalmasabb magatartást reméltek az RRF pénzek, vagyis a járvány miatti gazdasági újjáépítési források kapcsán.

Magyarország ellenben, úgy tűnik, nem tudta érvényesíteni az akaratát, és csupán az uniós szankciók támogatásáért cserébe nem tudjuk majd lehívni ezt a forrást.

Patthelyzet alakul ki, vagy a kormány kénytelen lesz engedni a Brüsszel által elvárt kérdésekben, amelyek között Orbán Viktor vagy Varga Judit igazságügyi miniszter kommunikációjával ellentétben nem a genderkérdés vagy a kormány által időnként pedofiltörvényként emlegetett jogszabály áll a középpontban, hanem az EU által különösen sérelmezett korrupció és demokrácia-deficit. 

Forrás: mfor

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
a gyilkos ´ruszki hordákat ukrajnában a magyar miniszterelnökön és a hibbant követöin kívül mindenki elitéli! amit orbán és a neonáci hívei tanusítanak ,azok minimum 20 évre nem lesznek elfeledve az europai köztudatban!
orbán egy bukott europai politikus,akiben már senki sem bízik!-talán már putyin sem...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Giovanni Alba: nehéz a boldogságtól bucsút venni,de én még is megteszem... :)
-ezek az orbán tanoncok,lassan mint a piaci legyek...
Yoda69
orban kiirta Magyarorszagot Europabol ezzel a huzassal.
verőce21
A horvát elnök szerint: "Putyin mosolyog a szankciókon..."
Giovanni Alba
@Gyurka80: tegnap, 23:04
Elolvastam, és szerintem nagy marhaság. Ha -ahogy írtam- földrengés miatt sérül a vezeték, akkor azt te nem javítod ki néhány nap alatt, mert örülsz, ha egyáltalán meg tudod közelíteni a sérült szakaszt.
Persze könnyen vitatunk meg súlyos témákat a fotelben ülve, meg kellene nézni régebbi eseteket hivatkozási alapként.
Köszi az ötletet, de nem veszek mérget. Én nem ismerlek, sem személyedet, sem szakmai háttered, de ez a legtöbb, amit te elmondhatsz rólam.
Szóval ezt inkább hagyd.
ómió
Nem Magyarország kudarca az, hanem az efftársaké, akik a buktájukkal nem hozhattak nekünk dupla benzinárat!
Gyurka80
@Giovanni Alba: Hagyom mert felesleges. A taxis blokád azért volt, mert emelni kellett az árat mert az országnak 3 napos olajkészlete volt. Szerencsére ez már a múlté az elvtársaiddal együtt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.