A rendőrség honlapján megjelent közlemény szerint Budapest rendőrfőkapitánya nyilvánosan kér bocsánatot az ügyben, a BRFK pedig kifizeti az igényelt sérelemdíjat.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság június 22-én, szerdán délután adott ki közleményt a hatóság honlapján, amelyben azt írták, Budapest rendőrfőkapitánya nyilvánosan kér elnézést azoktól a fiataloktól, akiket másfél éve rablás gyanúja miatt őrizetbe vettek Óbudán. A közlemény szerint a nyomozás később megállapította, hogy a rablást nem az elfogott fiúk követték el.

Beismerte a rendőrség: hibáztak egy ügyben, amikor fiatalokat vettek őrizetbe rablás gyanúja miatt Óbudán

Fotó: Illusztráció/police.hu

"Dr. Terdik Tamás r. vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya ezúton kér bocsánatot azoktól a fiataloktól, akiket 2020 novemberében egy Békásmegyeren felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás miatt vettek őrizetbe 72 órára.

Az eljárás kezdeti szakaszában – különös tekintettel a sértett vallomására – megalapozott gyanú volt arra, hogy a 2020. november 15-én történt bűncselekményt a négy nappal később elfogott, akkor 15 éves fiúk követték el. A további nyomozás azonban megállapította, hogy a rablást nem a gyanúsítottak követték el, ezért a III. Kerületi Rendőrkapitányság javaslatára az ügyészség a fiatalkorúakkal szemben az eljárást 2021. április 20-án megszüntette.

Budapest rendőrfőkapitánya arról is döntött, hogy a bocsánatkérés mellett az igényelt sérelemdíjat a BRFK további pereskedés nélkül kifizeti"

- olvasható a rendőrség közleményében.

Az ügyről idén májusban számolt be részletesen az rtl.hu, a cikkből kiderül, négy idősebb, 30-50 közötti férfi támadott meg Békásmegyeren egy férfit, és elvették 80 ezer forintját. A négy fiatal – három fiú és egy lány – pechjére a közelben sétált a HÉV felé, a rendőrök pedig tévesen őket azonosították be a támadás elkövetőiként. 

A négy kamaszt megbilincselve és vezetőszáron vitték be a kapitányságra, ahol 72 órát kellett eltölteniük. Az egyik szülő akkor elmondta az rtl.hu-nak, miután kiengedték a fiatalokat, még három hónapig zajlott ellenük az eljárás, de végül azt leállították. 

A négy fiatalból ketten a Magyar Helsinki Bizottság segítségével pert indítottak a rendőrség ellen a megszégyenítő megbilincselésük és a jogtalan fogvatartásuk miatt. Fazekas Tamás ügyvéd ennek kapcsán a következőt nyilatkozta idén májusban:

Azt szeretnénk, hogy egyrészt a rendőrség kérjen bocsánatot, másrészt pedig ezekért a sérelmekért kompenzálja a felpereseket, fizessen sérelemdíjat.

Fazekas akkor azt is hozzátette, hogy szerinte a rendőrség több bizonyítékot is figyelmen kívül hagyott a nyomozás során.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.