Borsod-Abaúj-Zemplén megyében öt településen tartottak időközi polgármester-választást vasárnap: Bódvalenkén, Igriciben, Szőlősardón, Galvácson és Zádorfalván egyaránt független polgármestert választottak. A szavazást a korábbi vezető lemondása vagy halála miatt írták ki.

Bódvalenkén lemondott a község korábbi vezetője, ezért írták ki a szavazást. Két független jelölt, Beri István és Rusznyák Elemér indult a posztért, közülük választhatott a 132 bódvalenkei. Rusznyák Elemér 131 szavazatot kapott, igy ő lett a polgármester – mondta Varga Vincéné jegyző.

Igriciben három független jelölt, Gombos Katalin, Tenczel Gábor és Tóth Sándor méretette meg magát, 438-an szavaztak. Tóth Sándort 233 szavazattal választották polgármesterré – közölte Burainé Hajdú Éva jegyző. Az időközi választást azért írták ki, mert a korábbi községvezető meghalt.

Szőlősardón szintén a korábbi polgármester halála miatt tartottak időközi választást. A független Ritó László és Tóthné Adorján Andrea Mária közül választhattak a helyiek, Ritó László 43 szavazattal nyert, míg a másik jelölt 37 szavazatot kapott – tudatta Vécsei Vilmos jegyző.

Galvácson is a korábbi településvezető halála miatt írtak ki időközi választást. Itt egyetlen független jelölt, Filó Gergő szállt ringbe, rá 53-an szavaztak – közölte Istenes Ibolya jegyző.

Zádorfalván szintén független jelöltek – Farkas Attila, Szabon Tibor, Ruszó Zoltán, Lázi Csaba és Gulyás Dénes – indultak, a 324 választópolgár közülük választhatott – közölte Nagy János jegyző, hozzátéve: a korábbi polgármester halála miatt írták ki az időközi szavazást. A község új polgármestere Lázi Csaba lett, 80 szavazattal. A második legtöbb szavazatot 77-et, Gulyás Dénes kapta.

Borsodban öt, Nógrádban három településen tartottak időközi választást

Fotó: 123RF.com

Nógrád megyében három településen tartottak időközi választást vasárnap, Vanyarcon polgármestert, Nagylócon és Hugyagon pedig új önkormányzatot választottak.

Vanyarcon Szabó Sándor lett az új polgármester. Két független jelölt indult a posztért, 292 voksot kapott Szabó Sándor, aki 2016-tól önkormányzati képviselőként, 2019 óta alpolgármesterként dolgozott, míg Kulik András Krisztiánra 143-an szavaztak. Négy voks volt érvénytelen.

Vanyarcon a tavaly decemberben elhunyt Hrncsjár Mihályné (Fidesz-KDNP) utódját választották meg.

Nagylócon, csakúgy, mint a 2019-es választáson, ezúttal is Szalai Gábort választották meg polgármesterré, két jelölt közül – tájékoztatta az MTI-t Rózsavölgyi Tibor jegyző.

A függetlenként, de a Fidesz-KDNP támogatásával indult Szalai Gáborra 680-an, a független Hegedűs Sándorra 178-an szavaztak. Az időközi választáson az 1157 választásra jogosult lakosból 858-an vettek részt.

Nagylócon új képviselő-testületi tagokat is választottak, mivel 2021. július 27-én feloszlatta magát a 2019-ben megválasztott héttagú önkormányzat, mert nem tudtak együtt dolgozni a polgármesterrel. A nagylóci hat képviselői helyre 32 jelölt volt, valamennyien függetlenek, a korábbi testületből csak ketten nem indultak újra.

Hugyag községben is azért oszlatta fel magát az önkormányzat tavaly június 30-án, mert nem tudtak együtt dolgozni Borda Attila (független) polgármesterrel, aki most nem indult az időközi választáson.

Szabó Klaudia jegyző elmondta: a polgármester-választást a független Baranyai Béla nyerte 143 szavazattal. Rajta kívül három jelölt volt, Bangóné Szilfai Viktória (független) 99, Bodor Gábor (Fidesz-KDNP) 90, Lovas Ilona (független) 62 voksot kapott.

Az önkormányzat négy új képviselőjét 14 jelölt közül választották meg.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.