Az ország nagy részén van esély arra a hét első napján, hogy kipattan egy-egy zápor, vagy zivatar.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn a fátyol- és gomolyfelhők mellett az ország nagy részén sok napsütés várható, de erősebben felhős területek, illetve időszakok is várhatók – elsősorban a Dunántúlon.

Akár 33 fok is lehet hétfőn, de zivatarokra is számítani kell

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Elszórtan fordulhat elő zivatar. Általában a Dunántúlon, a középső-északi országrészben, illetve délutántól a keleti határ közelében kedvezőbbek a feltételek zivatar kialakulásához. Az erősebb gócokat néhol rövid idő alatt 10-30 milliméter csapadék, kisebb méretű jég, szélerősödés, a Tiszántúlon 60 km/h feletti viharos szél kísérheti.

Az északi, északkeleti szél sokfelé megélénkül, főként az északkeleti megyékben erős széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 25 és 33 fok között alakul, de a Dunántúlon néhol hűvösebb is lehet. Késő estére 20, 27 fok közé hűl le a levegő.

Hétfőre a meteorológiai szolgálat Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével az ország összes megyéjére elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a zivatarveszély miatt. Jelenleg a zivatarok miatt elsőfokú riasztás is érvényben van Nógrád, Pest, Fejér és Zala megyék összes járásában, valamint Somogy, Veszprém, Komárom-Esztergom megyék nagy részén, Vas megye déli járásaiban, Tolna megye északi járásaiban, Bács-Kiskun északi és nyugati járásaiban, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok nyugati járásaiban. 

Az előrejelzés szerint hétfő éjjel szakadozott felhőzet lesz felettünk, amelyből főként a Dunántúlon és a déli határvidéken fordulhat elő zápor, zivatar. Az éjszaka második felétől az északi határvidéken lehet kevesebb a felhő. Több helyen élénk marad az északi, északkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 21 fok között valószínű, de az északi völgyekben ennél hidegebb lehet.

Kedden a gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütésre lehet számítani. A Dél-Dunántúlon egy összeáramlási vonal mentén, valamint a Tiszántúlon elszórtan várható zápor, zivatar. Több helyen megélénkül az északi, északkeleti szél, helyenként erős lökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között valószínű.

Forrás: met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.