Augusztus 9-én, 62 esztendős korában elhunyt a Szekszárdi Kerékpáros SE egykori többszörös válogatott, a moszkvai olimpiát is megjáró kerékpárosa, Halász Zoltán – közölte egykori klubja, a Szekszárdi Kerékpáros SE a csapat közösségi oldalán.

Gyász: Elhunyt a magyar olimpikon
Fotó: Pixabay

Halász Zoltán 1960. július 23-án szültett Szekszárdon. 1970 és '85 között a Szekszárdi Szövetkezeti Spartacus kerékpárversenyzője, edzője Schneider Konrád volt. '76 és '85 között tagja a válogatottnak – írja a mob.hu. Testvére az egykor szintén válogatott Halász László.

Zoltán már 1974-ben, még serdülőként magyar bajnokságot nyert, majd országos sikereit az ifik közt is gyarapította. 1979-ben a felnőttek közt már olyan, jelentős hazai nemzetközi viadalokon állhatott dobogóra, mint a Csepel Kupa, Pannónia Kupa, Gemenc Kupa és a Mecsek Kupa – utóbbi három győzteseként. Később a Békeversenyen olyan klasszisok előtt zárt, mint a Tour de France-győztes francia Laurent Fignon vagy éppen a világbajnok német Olaf Ludvig. Tagja volt a moszkvai olimpiára utazó magyar kerékpáros válogatottnak – érdekességképp ekkor testvére, László és Pálinkás Csaba is szekszárdiként utazott a szovjet fővárosba. Zoltán ekkor az országúti csapattal 100 kilométeren Csathó Tamással, Halász Lászlóval és Takács Andrással 17., egyéniben, a 189 kilométeres mezőnyversenyben pedig 40. lett.

Sokoldalúságát mutatja, hogy pályafutása alatt a hazai mezőnyben több szakágban is bajnoki címet tudott nyerni: országúton, pályán és terepen egyaránt; eredményes volt hosszú távon, hegyen, egyéni időfutamban, párosban, csapatban és kritériumversenyben is; egy illetve többnapos körversenyeken egyaránt. 1983-ban az év országúti kerékpárversenyzőjének választották.

Halász Zoltán 2022. augusztus 9-én hunyt el, 62 esztendős korában.

Forrás: mob

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
R.I.P
Dobbenet amikor egy sportember, aki 10 eves kora ota aktivan sportol meghal fiatalon, mert 62 ev manapsag nem szamit idosnek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.