A mínusz 200 forintos találós kérdés: mennyivel olcsóbb a hetijegy, mint a kétheti? Mivel a félhavi bérlet ára 6300 forint volt – és maradt –, az a helyzet állt elő, hogy szeptember 1-jétől 15 napra 200 forinttal olcsóbb a bérlet, mint a 7 napra érvényes jegy (6300 vs. 6500 forint). Szóval a BKK hetijegye egyszerűen elvesztette az értelmét. Hogy a Csubakka-érvelést idézzük – ezúttal észszerűen – nincs értelme, egyszerűen nincs értelme annak, hogy elméletileg ilyen jegyet is lehet venni. Bárki, aki ezt teszi, konkrétan megkárosítja magát, hiszen ugyanannyi időre (plusz még 8 napra) 200 forinttal olcsóbban vehet bérletet.

Forrás: telex.hu
Feltöltő: Emmersson71
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
A Csubakka-védelem

Bár alapesetben a vita arra szolgál, hogy bebizonyítsuk álláspontunk helyességét, mégis rengetegszer hallotuk már segítőként azt, hogy „a vitában nem a tények a fontosak, hanem hogy nyerjünk”, s ennek különböző változatait.

Erre szolgál a „Chewbacca Defense”, vagyis Chewbacca védekezés
névre keresztelt vita típus, melynek lényege, hogy a „6 vagy 9” típusú vitában is lehet nyertes az, aki ezt alkalmazza. A módszer alapja, hogy alkalmazója egy másik síkra tereli a vitát, tehát az X és Y dimenzió mellé Z is bekerül, ezzel megzavarva a tárgyaló felet. Ez az érvelés legtöbb esetben mellőzi a logikus gondolkodást, s ennek ellenére rendkívül hatásos, s például politikai vitákban rendszeresen alkalmazzák.

Tárgyalótermi érvelés a South Park rajzfilmsorozatban, melynek célja az esküdtszék szándékos összezavarása a perhez semmilyen szinten nem kapcsolódó dolgokkal. „Hölgyeim és Uraim, mondjuk úgy esküdtek. Séf úr védője azt próbálta elhitetni velünk, hogy kliense 20 éve írta a Büdös Banyát. Sőt, talán el is hitette. Még én is majdnem megsajnáltam őket! De hölgyek és urak, úgymond esküdtek! Csak egy dolgot említenék, ha megengedik. Hölgyek és urak, ez itt Csubakka. Csubakka egy wookie a Kashyyyk bolygóról. De Csubakka az Endor bolygón él. Gondolják csak meg; ennek nincs értelme!”

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.