Az online számláknál próbálkoznak a csalók az eredetire nagyon hasonlító üzenetekkel csőbe húzni a gyanútlan ügyfeleket.

A 24.hu cikke szerint az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. nevében küldtek emailt csalók a napokban, és bár az email tartalma nagyon sokban hasonlít a valódi számlára, azért a levelet feladó címből derül ki, hogy átverésről van szó.

Csalók élnek vissza az MVM nevével, nem árt óvatosnak lenni

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Erre egy olvasójuk hívta fel a figyelmet, aki egy gyanús postafiókból kapott emailt, ami ugyan nagyon hasonlított az MVM által küldött levelekre, de a feladó emailcíme alapján rögtön kiderült számára, hogy ez mégsem a szolgáltató levele. Az email ugyanis erről a címről érkezett: [email protected].

Az MVM hivatalos oldalán is foglalkoznak az adathalászat problémájával, ott a következőket tanácsolja az állami cég:

"ha arra gyanakszik, hogy adathalász-támadás célpontjává vált, kérjük, továbbítsa az [email protected] e-mail-címre az MVM vagy MVM Next nevében érkező gyanús e-mailt az esetleges csatolt számlával együtt. Minden egyes beküldés segíti a hatóságokkal szorosan együttműködő kollégáinkat a csalók lefülelésében, kérjük, ne sajnáljon egy-két percet a továbbításra."

A szolgáltató arra is felhívta a figyelmet, hogy a valótlan számlaértesítő vagy emlékeztető emaileknél célszerű megnézni, hogy a fizetési oldalra átnavigáló link valóban egy mvm-es oldalra vezet-e át, vagy máshová (ehhez a kurzort a linkre kell vinni, és az oldal alján ekkor megjelenik a linkcím). Ha nem mvm-es oldalra vezet át, akkor nem szabad rákattintani a linkre, mert olyan oldalra juthat át az ember, amelyen keresztül a csalók könnyen meg tudják szerezni az ügyfelek fizetési adatait, amivel később visszaélhetnek.

Forrás: 24.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
És melyik a nagyobb csaló?Ez nem képezheti vita trágyát?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.