Kicsit szünetelteti magát a tavasz.

Fagypont és havazás – Nemsokára beköszönt a télMTI/Balogh Zoltán

Egy időre vége a száraz és tavaszt idéző januári napoknak, időjárásunk komoly változás előtt áll – írja a 24.hu elemzésében. Ez annak köszönhető, hogy három mediterrán ciklon érkezik a héten egymás után, majd egy – jelen állás szerint – rövid, ám valódi télies időszak következik.

Az eddigi enyhe nyugatias áramlásnak azzal szakadt vége, hogy hideg, északi levegő „zuhant” a Földközi-tenger medencéjébe. A hozzánk is elérő ciklonból jelentős esőre számíthatunk, a csapadékhajlam csak kedd délután kezd mérséklődni, a magasabban fekvő, nyugati tájakon havazásba is válthat. Erről a lapnak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa beszélt.

A jelenleg elérhető adatok szerint néhány napos szünet után a következő ciklon 12., a harmadik 17. környékére várható, ezek már kevesebb csapadékot hoznak.

A napokban jellemző 3-8, 4-9 fokos csúcshőmérséklet is egyre inkább közelít a januárban megszokotthoz, a magasabban fekvő területen enyhe mínuszokat is mérhetünk. Az Alpokalja és a Bakony magasabban fekvő területein az eső havazásba válthat, sőt síkvidéken sem zárható ki a hó megjelenése, ám utóbbi esetben tartósabb hóréteg kialakulására nincs esély.

A hosszabb távú előrejelzések szerint jelentős változást a 17. tájára előrejelzett ciklon hozhat.

A megelőző napokban Nyugat-Európát komoly hidegbetörés éri, ami a következő napokban éri el hazánkat: pár napos télben lehet részünk, január 17-21. között fagypont körüli középhőmérsékletekre van kilátás.

Elég távoli időszak a pontosabb prognózishoz, de ekkor megnő síkvidéken is a havazás esélye, majd a hónap utolsó harmadában ismét felmelegedés kezdődik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.