Egyre terjed Magyarországon a H5N1.

Elkeserítő hírt közölt a NOÉ Állatotthon: náluk is megjelent a madárinfluenza, ki kell irtaniuk a megmentett állatok egy részétMTI Fotó: Rosta Tibor

Békés vármegyében és Budapesten is igazolta a madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma – közölte a hivatal a honlapján. A magas patogenitású madárinfluenza vírusa Békés vármegye járványtól idáig mentes területén, a román határhoz közeli Battonyán, egy kétezer mulard kacsát tartó gazdaságban jelent meg. A Nébih laboratóriuma a vágóhídra szállítás előtt levett mintákból mutatta ki H5N1 altípus jelenlétét. Az állatoknál a betegségre utaló tüneteket nem figyeltek meg a gondozók.

A napokban pedig a budapesti NOÉ állatmenhelyen tartott madaraknál is hirtelen elhullást tapasztaltak. A mintákban szintén igazolták a vírus H5N1 altípusának jelenlétét.

Az ügy kapcsán a NOÉ is kiadott egy közleményt, ami az alapítvány eddigi „legfájdalmasabb és legborzasztóbb” bejegyzése.

Megtörtént amitől minden madártartó retteg, a NOÉ Állatotthonban megjelent a MADÁRINFLUENZA, valamilyen vadon élő madár hurcolta be.

Hogy ilyenkor mi történik egy állattartó telepen, arról a nagyon szigorú járványügyi szabályok döntenek. A szabályok pedig úgy rendelkeznek, hogy a telepen élő minden madarat ki kell irtani. Illetve meg kell vizsgálni a vírus hordozására képes egyéb fajok minden egyedét, a mi esetünkben a sertéseket. Tőlük egyenként garatváladék mintát vesznek és a sorsuk a a vizsgálat eredményétől függ majd.

A fenti hivatalos rész lefordítva azt jelenti, hogy az összes mentett, meggyógyított, felnevelt, név szerint ismert madarunkat elfogják altatni és a disznóinkért még aggódhatunk

– írják.

A teljes poszt itt olvasható:

Forrás: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Na már csak ez hiányzott az amúgy is nehezen élő honfitársaknak!!!
A tenyésztőknek miért nem kötelező eleve védekezni a folyamatosaan megjelenő madárinfulenza ellen???
Talán megelőzhetőek lehetnének ezek a nem kis károk tenyésztőnek és vásárlónak egyaránt!!
jesz
Aki valaha öt tyúknál többet tartott az udvarában, az bizony együttérez az állatmentőkkel..sosem tudják meg, hogy lettek influenzásak, ki kell valamennyit irtani...de az nem minden...takaros tisztaságot kell varázsolni, fertőtleníteni.

Nem ide tartozik, de hasonló:

Kínában talán hat éve rettenetes sertésjárvány pusztított...azonnak levágtak több millió malacot(!)...majd újra kezdték az életet..
Kína a legnagyobb sertéstenyésztő ország, és a legtöbb sertéhúst is ők fogyasztják...megrázta őket ez a tragédia...

Mára újból náluk röfög a legtöbb(milliónyi)malac, és próbálják elfelejteni a történteket(amit nem lehet)
leszholnapis
@Maccska: Sajnos mind a kettö veszteség

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.