Vasárnap délután nagy esély van Heves, Jászság, Nagykunság, Csongrád és Békés térségében zivatarokra, amiket néhol jég is kísérhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap általában többórás napsütés várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett, de az ország egyes részein zártabb maradhat a felhőzet.

A fél országra kiadták a figyelmeztető előrejelzést, zivataros lehet a vasárnap

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Reggel a záporok mellett az Alföld keleti felén, esetleg a Dél-Dunántúlon előfordulhat egy-egy zivatar.

Egy érkező hidegfront előtt a Dunától keletre kedvezőek lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához. Ezen belül egy észak-déli tengelyű összeáramlási zóna mentén, Heves, Jászság, Nagykunság, Csongrád, Békés térségében valószínű nagyobb számban zivatar a délutáni, kora esti órákban. Az erősebb gócokat intenzív csapadék (10-20 mm), apró szemű (< 1 cm) jég, viharos (60-70 km/h) szél kísérhet. Késő estére stabilizálódik a légkör.

Az északias szél sokfelé élénk, a Dunántúlon, északkeleten és zivatarok körül erős lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 13 és 17 fok között valószínű. Késő estére 5 és 11 fok közé csökken a hőmérséklet.

A meteorológiai szolgálat a zivatarveszély miatt Pest (benne Budapesttel), Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékre adott ki elsőfokú figyelmeztető előrejelzést.

Vasárnap az éjszaka első felében még több lesz az ország felett a felhő, és elszórtan – nagyobb eséllyel a Duna mentén és attól keletre – várható zápor, illetve egy-egy zivatar. Hétfő reggelre a csapadékgócok megszűnnek, és nagy területen kiderül az ég. Az északi szél élénk, a Dunántúlon és északkeleten erős is lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6 fok között várható.

Hétfőn az előrejelzés szerint nagyrészt gyengén vagy közepesen felhős időre lehet számítani, többórás napsütéssel, de erősen felhős körzetek is lesznek, főleg egy középső összeáramlás zóna mentén. Főleg ott, illetve délen és keleten fordulhat elő zápor. Sokfelé erős, helyenként viharos lökések kísérik az északi szelet. Délután 8, 13 fok várható.

Forrás: met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.