A miniszter bejelentette a negyedik gyorsforgalmi út átadását a két ország között, bár még a harmadik sincsen kész.

Megállapodás született arról, hogy 2030-ban átadásra kerül a negyedik gyorsforgalmi útkapcsolat is Magyarország és Románia között – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bukarestben. A bejelentést élőben közvetítette Facebook-oldalán:

A korábbi célkitűzéseik alapján öt évente újabb gyorsforgalmi útkapcsolatot adnak át a két ország között – emlékeztetett a miniszter a Sorin Mihai Grindeanu román kormányfő-helyettessel közös sajtótájékoztatón.

Ez sikerült 2015-ben és 2020-ban is. Illetve előkészítés alatt van a 2025-ös siker is, amikorra összekötik a felek a magyarországi M3-as autópályát a Szatmárnémeti körüli gyorsforgalmi úthálózattal

– sorolta. Szijjártó szerint ma már a 2030-as sikert is biztosították, hiszen megállapodtak a negyedik gyorsforgalmi összeköttetésről. Ennek része, hogy Magyarországon a Budapest és Békéscsaba közötti gyorsforgalmi utat viszik el a határig, ami Nagyszalontától délre csatlakozhat a romániai gyorsforgalmi úthálózatába. A miniszter hozzátette:

Megállapodtunk a határmetszési pontról is, Magyarországon a méhkerékiek már készülnek.

A román-magyar kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly meghaladta a 12 milliárd eurót – jegyezte meg Szijjártó –, ezzel Románia lett Magyarország harmadik legfőbb exportpiaca.Szijjártó élőben jelentkezett: Új autópálya épül Magyarország és Románia között

Szijjártó Péter és Sorin Mihai Grindeanu. Kép: Facebook

Sorin Mihai Grindeanu megköszönte Magyarország támogatását Románia schengeni csatlakozásának ügyében. Majd kitért a magyar-román-szerb hármashatárnál tervezett átkelő építésére: szerinte a helyi hatóságok támogatják a projektet Óbébánál (Beba Veche). A harmadik gyorsforgalmi útkapcsolatról azt mondta:

Nyáron meglesz a nagyszalontai kitérő környezetvédelmi engedélye, októberre elkészül a műszaki terv, és ezek alapján év végéig elindulhat a tender.

Forrás: MTI, Facebook

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Pontosabban, új autópálya összeköttetés!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.