Johannes Hahn költségvetési biztos nem érti, hogy a magyar kabinet miért nem hozza meg a szükséges intézkedéseket – számolt be róla a Népszava.

Orbán-kormány késlekedése miatt veszélyben az Erasmus
Kép: Facebook/Varga Judit 

A lap szerint ha július elejéig nem születnek meg a finanszírozási szerződések, akkor az év második felétől veszélybe kerül a modellt váltó egyetemekről jelentkező magyar diákok és oktatók részvétele az ösztöndíjprogramban.

 Rendkívül aggódom amiatt, hogy kifutunk az időből és a magyar diákok kimaradnak az Erasmus program következő, téli szemeszteréből

– mondta csütörtökön brüsszeli tudósítóknak, köztük a Népszava és a Szabad Európa újságírójának Johannes Hahn, az Európai Bizottság (EB) költségvetési biztosa.

Szerinte a Brüsszelben lezajlott számtalan egyeztetés után Budapest pontosan tisztában van vele, hogy mit kell tennie, milyen törvényeket kell beterjesztenie az Országgyűlésben, ahol a kormánynak egyébként világos többsége van.

Az Európai Bizottság kérte, hogy a politikai kinevezettek széles köre távozzon az alapítványi kuratóriumokból, korlátozzák az eredetileg életfogytig tartó kinevezéseket és a határozzanak meg türelmi időt az állami tisztségek viselői számára, mielőtt azok beülnek a kuratóriumokba.

Az EB szeretné, ha az irányító testületek tagjait egyértelmű kritériumok alapján választanák ki.

A héten az EB szakértői által jóváhagyott magyar igazságügyi reform hamarosan a biztosi testület elé kerülhet, ahol Johannes Hahn szerint valószínűleg megkapja a szükséges politikai támogatást.

A cikk további részletei a Népszava írásában olvashatóak el.

Forrás: Népszava

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
2023. január 25. 19:41
"Nem fenyegeti veszély az Erasmus+ oktatási és a Horizont Európa kutatási programok folytatását, folyamatosan lehet tovább jelentkezni a kiírt pályázatokra - jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerdán Brüsszelben. "
infostart.hu/kulfold/2023/01/25/erasmus-program-navracsics-tibor-beszamolt-elso-brusszeli-eredmenyeirol

Semmi páni... Csicska kézben tartja az ügyet... Ja??!! Nem!
Qqberci
Amit nem lehet ellopni, azt tönkreteszik...
Nessy
No problem! Orbán csinál törvényt, Semjén éjszaka benyújtja, droidok másnap megszavazzák! Novák Katalin délután aláírja! Aztán minden marad a régiben! Kormányunk előszeretettel lép át a saját törvényein!
ómió
Nincs veszélyben, efftársak! Magyar költségvetési pénzből is megy, ha már a rávaló uniós pénzt szétloptátok is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.