Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint több kiskereskedőt annak ellenére szankcionál a fogyasztóvédelem, hogy a jogszabály nem, vagy rajtuk kívül álló okból nem betartható.

Mondvacsinált okok miatt büntetik a kereskedőket az árstop razziákon

Csak a baj van az árstoppal. Forrás: Pixabay

Az OKSZ szerint tavaly február óta többször előfordult, hogy a beszállítók, az élelmiszer feldolgozók a kereskedőkkel kötött megállapodások ellenére nem, vagy csak hiányosan, esetleg késve szállítottak az áruházak részére az árstopos termékekből, például az étolaj, csirkehús esetében. Itt megesik, hogy a termés mennyisége, az állatállomány létszáma vagy betegsége miatt kevesebb terméket állítanak elő a gyártók. Jelenleg egés Unióban nincs elég burgonya, mivel a tavaly termettet már eladták az új krumpli pedig épp most terem.

A fogyasztóvédelmi ellenőrzések során a kereskedők hiteles igazolásai ellenére sem veszik figyelembe, hogy az árstopos termék kihelyezése a beszállítás elmaradása miatt hiányos, vagy éppen nem is kapható az adott élelmiszer, mert nem termett, vagy elfogyott – írja a 24.hu. Az ilyen ellenőrzések és szankciók feleslegesen kötik le a kiskereskedők és a hatóság dolgozóinak munkaerejét, a szankció alkalmazása pedig indokolatlan és elfogadhatatlan, mivel olyan okból marasztalják el a kiskereskedőket, amelyért nem felelhetnek

– írja az OKSZ közleményében.

Megjegyzik azt is, a kereskedelmi dolgozóktól hatalmas mennyiségű adatot kér számon a fogyasztóvédelem a készletekről, a fogyasztóvédelmi ellenőrzések során ugyanakkor gyakori jogértelmezési vitaforrás a készletszámítás módszerének kérdése.

A vásárlók aktuális kereslete napjainkban annyira eltér a korábbi évektől, főleg a 2021. évitől, (magyarán nincs pénzünk – a szerk.) hogy az előírások számos esetben további veszteséget termelő indokolatlan, felesleges készletezésre kötelezik a kereskedőket. Az OKSZ szerint a vitatott készletek számításának elvárt módszertana, a szabályozás nem egyértelmű, jogalkotási aggályokat is felvet. Mindez az OKSZ tagvállalkozásainak álláspontja szerint számos elmarasztalás megalapozatlan oka.

Forrás: 24.hu

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Mennyit fizetünk ki az ellenőrzést végzők munkadíjára? Miért kell mindenütt fokozni már a munkahelyeken is a kötekedést, elégedetlenséget? Jó volna egy kis nyugalom, elégedettség a minden napokban.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Tényleg! A raktárban "olyan szépen mutathatnak" azok az árstopos termékek! Miért tennék ki őket!? Az efftársak amúgy is élnek-halnak a minél drágább "szent piaci árakért"!
csak úgy....
@Nessy: én már abban sem vagyok teljesen biztos!
Sakk Matt
@szaboria1: Vajon a Real és Coop üzletekre is rászállnak?
szaboria1
@Sakk Matt: A Coopnál ha van UHT tej akkor az most is 268.-ft adja a CBA-ás 315.-re tette az idén.
Sakk Matt
@szaboria1: Csak azért kérdem, mert hazai láncok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.