A Színházi Kritikusok Céhe szerint drasztikus egyenlőtlenségek vannak a hazai színházak támogatásában. 

A kritikusok is tiltakoznak a színháztámogatások miatt: "se indoklás, se koncepció, se pénz"
Fotó: Színházi Kritikusok Céhe/Facebook

Közleményt adott ki a független színházak ellehetetlenítése miatt a Színházi Kritikusok Céhe csütörtökön.

"A Színházi Kritikusok Céhének tagjaiként elfogadhatatlannak tartjuk azt, ahogyan a magyar állam kezeli a magyar színházak, és különösen a minősítéssel nem rendelkező független színházak jövőjét befolyásoló döntéseket"

– írta csütörtöki közleményében a szervezet.

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek fennmaradását, napi működését és művészi munkáját biztosítani hivatott működési támogatások nemhogy az inflációra, a rezsiköltségek változására nincsenek tekintettel, de az állam drasztikus mértékű elvonásról döntött, figyelmen kívül hagyva a teljes szakma érveit és tiltakozását, miközben az „előadó-művészeti szervezetek támogatása” néven – korábban többlettámogatásnak nevezett – pályázat keretösszegének megemelésére rendelkezésre állt 2 milliárd forint, amelynek töredéke is elegendő lett volna a független színházi műhelyek helyzetének rendezésére”


– tette hozzá a Színházi Kritikusok Céhe.

A közlemény végén kiemelik, hogy a Színházi Kritikusok Céhe mindezek miatt felszólítja a Kulturális és Innovációs Minisztériumot, Csák János minisztert és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkárt, hogy

„intézkedjenek a támogatás nélkül maradt vagy a fennmaradásukhoz szükségesnél is kevesebb támogatásra jogosult színházi műhelyek megmentésével kapcsolatban, illetve kérjük, hogy mielőbb fogalmazzanak meg koncepciót arról, hogyan tervezik biztosítani a válság alatt a magyar állampolgárok és családok ezreinek megélhetését biztosító magyar színházak és minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek elégséges működését”.

Forrás: Facebook

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Nem fociakadémia ez, hogy támogassák...
justhpeter
Az Orbán(tahó)-kormány és a kultúra ! Ha finom akarok lenni a kéd dolog párhuzamosan mozog és ráadásul az ellenkező irányba, vagyis a találkozásuk még sohanapján sem képzelhető el.
Juhász István
No, JA ! Tetszettetek volna elmenni valamelyik FOCIAKADÉMIA leányvállalata gyanánt csinálni szinházat. Pl. FELCSÚTON. Akkor lenne pénz, paripa, fegyver...
izéke
@Juhász István: maga a magyar foci is egy komplett színház,mindíg vígjátékot adnak,kész röhej!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.