A gyermektraumatológiai ellátásról, az infláció letöréséről, az energiafüggetlenségről és a kamatadóról is szó volt az interpellációk között, az Országgyűlés hétfői ülésén

DK: "Orbán Viktor egy súlyos megélhetési válság közepén mélyen belenyúl a magyarok zsebébe"
Fotó: Sebián-Petrovszki László, a DK képviselője azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 30-án. MTI/Balogh Zoltán

Sebián-Petrovszki László (DK) azt firtatta, mit fog a kormány legközelebb megadóztatni.

Szerinte az történt, amire tavaly a DK figyelmeztetett: 13 százalékos extra adót vetettek ki a magyarok félretett pénzére.

Hozzátette:

Orbán Viktor egy súlyos megélhetési válság közepén mélyen belenyúl a magyarok zsebébe, hogy megsarcolja a magyarok bankbetétjeit, takarékbetétjeit, értékpapírjait, az élet- és nyugdíjbiztosításait.

Ennyire kétségbe van esve a kormány az uniós pénzek elmaradása és a rekordméretűre hízott költségvetési hiány miatt? – tudakolta.

Fónagy János államtitkár arra emlékeztetett, hogy

2008-ban és 2009-ben, amikor a DK elnöke volt a miniszterelnök, az ország működképességének fenntartása érdekében a Nemzetközi Valutaalaphoz kellett fordulni. Az Orbán-kormány szerezte vissza a gazdaság függetlenségét

- jegyezte meg.

Közölte, a mostani intézkedések arról szólnak, hogy Magyarország minél inkább belső erőforrásokra támaszkodjon. Az intézkedések célja nem az állam adóbevételeinek növelése, hanem az állampapír-kereslet fokozása és az állampolgárok pénzügyi tudatosságának megerősítése – magyarázta.

Hozzátette:

a lakossági folyószámlákon nyolcezermilliárd forint le nem kötött pénzösszeg van, amely a jelenlegi kamatkörnyezetben hatalmas elmaradt bevételt jelent a számlatulajdonosoknak, mivel a bankok gyakorlatilag nem fizetnek kamatot ezekre.

Az ellenzéki képviselő a választ nem fogadta el.

Csárdi Antal (LMP) azt kérdezte, milyen módon tervezi a kormány átalakítani az ügyeleti ellátást a gyermektraumatológiában, hogy az megfelelő legyen, hány helyszínen hány szakorvossal lehet számolni, ha a szülők kénytelenek igénybe venni a gyermektraumatológiai ellátást.

Nemrég ugyanis zavar állt elő az ellátásban, mert egy ellátóhely nem tudta ellátni az ügyeletet

- közölte.

Megjegyezte: az új ügyeleti rendszer alkalmatlan arra, hogy biztonságot nyújtson az embereknek.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára úgy válaszolt, hogy tavaly a szakma ajánlására alakult át a gyermektraumatológiai ügyeleti rendszer.

Azt mondta:

abban az esetben, amelyről a képviselő beszélt, az történt, hogy egy informatikai hiba miatt a két ellátóhely közül csak az egyikbe vihették a betegeket – mondta.

Hozzátette:

ez nem rendszerhiba, nem mindennapos helyzet, ilyen a világon bárhol előfordulhat.

A képviselő nem fogadta el a választ.

Fidesz: hogyan segíti az infláció letörését a kötelező élelmiszerakciók bevezetése?

Szatmáry Kristóf (Fidesz) kifejtette: a kormány célja, hogy a szankciók ellenére is megvédje a családokat, a nyugdíjasokat és a munkahelyeket és év végére egyszámjegyűre csökkentse az inflációt. Ennek érdekében több intézkedést is bevezetett, ilyen a kötelező akciózás az üzletekben – emlékeztetett.

Közölte: az új intézkedéstől azt várják, hogy az árak csökkentésével és a verseny fokozásával tovább mérséklődhet a szankciós infláció. Hogyan indulhat meg az infláció csökkenése ezzel az intézkedéssel? – kérdezte a képviselő.

Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: a háború és a brüsszeli szankciós politika komoly terhet rótt Magyarországra, és egész Európában komoly inflációs hullám indult. Az infláció csökkentése érdekében eddig hozott kormányzati intézkedések azonban működnek, az infláció csökkenni kezdett – jelentette ki.

Közölte: a további csökkenés érdekében vezették be a kötelező akciózást a boltokban, ennek elsődleges célja, hogy az emberek megfizethető áron férjenek hozzá a termékekhez. A kiskereskedők túlteljesítik az előírt árcsökkenést, ami pozitív visszajelzés, és így a családok jóval olcsóbban juthatnak hozzá élelmiszerekhez – mutatott rá.

A képviselő elfogadta a választ.

Szászfalvi László (KDNP) a mezőcsáti napelempark júniusi eleji átadása kapcsán érdeklődött arról, milyen intézkedéseket tesz a kormány Magyarország energiafüggetlenségének megteremtése érdekében.

Elmondta, az energiaügyi miniszter többször beszélt arról, hogy a magyar energiamixben csökkenteni kell a földgázigényt, míg a villamos energia arányát növelni kell. Az energiafüggetlenség meghatározó elemének tartotta a paksi atomerőművet, ezért a képviselő szerint folytatni kell paksi bővítést.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára közölte, az ukrajnai háború miatt kialakult energiaválság új korszakot indított el, a kormány legfontosabb feladata az ország energiafüggetlensége, az ellátás biztonságának garantálása, a rezsicsökkentés megvédése és az energiaárak megfizethető szinten tartása.

Jelezte, célkitűzés, hogy növelni kell az alternatív forrásokból származó villamos energia arányát az energiamixben, új termelő- és tárolókapacitásokat kell kialakítani. Szólt arról is, hogy idén megkezdődik a földgázszállítás Azerbajdzsánból Magyarországra.

A kormánypárti politikus a választ elfogadta.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Félix
Már ezt megszoktuk tőle! Ez nem újdonság!
jáger laszló
+osztom
Én 1 bevásárlásnál nem azt nézem,hogy melyik olcsóbb 10%al és majd abból többet veszek!!??
Arra figyelek,hogy mire van szükségem és ,ha azt drágának találom mivel helyettesíthetem
Csupa praktikus szempont!!
csak ennyi
barátilag
J,L

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.